Европейският парламент настоя изпълнителният орган на ЕС и страните членки да предприемат незабавни действия срещу Унгария заради приетия там закон, ограничаващ сексуалното образование в училище.

С изключение на евродепутатите от партията на унгарския премиер Виктор Орбан и някои крайно десни политици, останалите депутати призоваха Комисията да наложи незабавни наказания на Будапеща, ако тя не оттегли закона, включително да предяви съдебен иск срещу Унгария в Съда на ЕС.

С подобен призив лидерите на 18 европейски държави излязоха по време на срещата на върха на ЕС в края на юни. България не беше сред посписалите го.

След като миналия месец нарече анти-ЛГБТ закона "срам", в сряда в Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, го определи като "позор". Според нея той е дискриминационен спрямо хората с различна сексуална ориентация и приравняващ ги с педофилите и в ясно несъответствие с европейските ценности и принципи.

Тя се зарече, ако Унгария не оттегли законодателството, че ще използва "всички инструменти, достъпни на Европейската комисия да защити фундаменталните принципи за човешко достойнство, равенство и човешките права.

Фон дер Лайен не конкретизира стъпките, които ще бъдат предприети, нито кога ще стане това, но напомни, че от встъпването си в длъжност вече е започнала 40 наказателни процедури срещу държави за нарушения на върховенството на правото. На 30 юни унгарското правителство отговори на писмото на Еврокомисията, в което се изразяват съмнения, че законът противоречи на европейското право, като изложи своите аргументи, които тя все още изучава.

"Европа никога няма да разреши части от обществото да бъдат стигматизирани заради това кого обичат, заради възраст, етнически произход, политически мнения и религиозни убеждения", увери Фон дер Лайен.

Говорейки пред Европарламента по-късно в сряда вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че "няколко разпоредби на унгарския закон ясно дискриминират хората според сексуалната им ориентация и са в нарушение на основни принципи".

Тя добави, че Еврокомисията е открила противоречия с гарантираните от Хартата на основните права на гражданите право на личен и семеен живот, свобода на изразвяне, право на информация и че правилата за получаване на финансиране чрез европейските фондове, изискват спазване на хартата.

Еврокомисията е установила, че законът е в нарушение на директивите за аудиовизуалните медии и за електронната търговия заради забраната за използване в училищата в Унгария на материали, представящи хора с различна сексуална ориентация, както и ограничаването на движението на стоки с подобно съдържание. Те подсказват някои правни основания, които Брюксел може да използва срещу Будапеща.

Защитниците на унгарския закон - основно от партия "Фидес" заявиха, че той е проява на загриженост за правата на децата и че е израз на правото на родителите да предоставят образование на децата си според собствените си принципи.

"Признаваме правото на закрила на децата и правото на родителите да ги образоват, но не може едно право да се противопоставя на друго", заяви Йоурова, която е вицепрезидент за ценностите и прозрачността.

Тя добави, че действията на унгарските управляващи са объркващи и защото използват постъпки, прилагани от Путин - стигматизиране на хора, които не могат да се защитят. "Това е метод, който засега се следва от една държава членка, който е плашещо", коментира Йоурова.

Европейският парламент гласува резолюция, в която заклеймява унгарския закон, ограничаващ информацията за ЛГБТ в училищата и призовава Комисията към задействане на процедура за нарушения и временна забрана на закона от Съда на ЕС до окончателното му произнасяне. Евродепутатите призовават Комисията още да вземе мерки европейските средства да не бъдат използвани за нарушаване на основните права в Унгария, както и да одобри споразумението за влизане в сила на европейските програми за финансиране и плана за възстановяване и устойчивост, само ако те са в съответствие с европейските ценности.

Дневник