Те избягаха от домовете си, за да избягат от управлението на президента Башар Асад. Много от сирийците, които се приютиха в контролирания от бунтовниците северозапад, сега се страхуват, че съдбата им отново може да бъде поставена в ръцете му.

Русия, основният съюзник на Асад, иска помощта на ООН за региона да идва през столицата Дамаск, а не през Турция. Това поражда опасения, че храната, на която разчитат, ще попадне под контрола на техния потисник.

Мандатът на Обединеното кралство за доставка на помощ от Турция, понастоящем през пункта Баб ал Хауа, изтича в събота. Западните членове на Съвета за сигурност на ООН искат да го разширят и удължат мандата, но Русия и Китай, които имат право на вето, са предпазливи (Китай сигнализира вчера, че може и да промени позицията си - бел. ред.).

Във вторник Русия пропусна преговорите по темата.

Хосам Кахейл бяга в Идлиб през 2018 г., когато бунтът в Гута, близо до Дамаск, беше победен. Не се доверява на сирийските власти за пропускането на помощ, ако линиите за доставка бъдат променени. "В Идлиб ситуацията е добра, но ако затворят пунктовете, ще настъпи хуманитарна катастрофа", каза 36-годишният мъж. Спомни си, че бил толкова гладен през 2014 г., когато сирийската армия обсади Гута, че трябвало да яде храна за животни.

Той добави, че двама от братята и сестрите му са починали поради недостиг на медицински продукти по време на обсадата, описана от разследващите в ООН като най-дългата в съвременната история.

Помощта на ООН през турската граница е помогнала на милиони сирийци да бъдат снабдени с храна, лекарства и вода в последната част на Сирия, все още държана от бунтовниците срещу Асад.
 

Сирия заяви, че се ангажира да улесни доставката на помощ на ООН от собствената си територия. Сирийското министерство на информацията не отговори на изпратени по имейл въпроси на "Ройтерс" за тази статия.

Миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че на Червения кръст и Червения полумесец трябва да бъде позволено да наблюдават дали има подозрения за кражба, въпреки че не смята, че това ще се случи.

Козовете на Русия

Спорът бележи напрежението по дипломатическия фронт във война, която от няколко години е във военна безизходица. Москва и Дамаск се опитват да възстановят държавния суверенитет над част от Сирия извън контрола им.

Откакто спечели по-голямата част от Сирия с руска и иранска помощ, Асад се бори да продължи напред. Турските сили блокират пътя му на северозапад, а американските сили са на земята в контролирания от кюрдите изток, където се намират петролни полета, земеделски земи и сухопътни пътища до Ирак.

Частта от Сирия под контрола на правителството, заедно с останалата част от страната, е в икономическа криза. Плановете на Асад за възстановяване и икономическо съживяване, които не постигнаха нищо особено, се сблъскаха с ново препятствие с налагането на нови санкции от САЩ миналата година.

 

"Това е момент, в който Русия има лост за влияние - спор за стратегическо предимство, в който хуманитарните въпроси се използват като опорна точка", каза Джошуа Ландис, ръководител на Центъра за близкоизточни изследвания в университета в Оклахома. "За съжаление сирийският народ е истинският губещ в тази битка между Русия и САЩ."

САЩ искат подновяване на мандата за помощ. Както и Турция, която упражнява властта на северозапад чрез подкрепа за бунтовниците, помощ и войници на терен. ООН предупреди, че невъзобновяването на операцията за помощ би било опустошително за милиони хора. "Не искаме тези хора да стават пионки в политическа игра", каза Марк Кътс, заместник-регионален хуманитарен координатор на ООН за кризата в Сирия.

"Наистина е срамно, че говорим за намаляване на достъпа в момент, в който трябва да разширяваме операцията."

Броят на хората, зависими от помощта на северозапад, е нараснал с 20% до 3.4 млн. за година, казва ООН.

Недоверие

Русия посочва санкциите на САЩ като причина за хуманитарните проблеми. Вашингтон, чиито санкции целят да отрежат достъпа до средства за правителството на Асад, отхвърля това.

Договорен през 2014 г., когато Асад бе в отстъпление, мандатът на ООН първоначално разреши доставки от четири места. Руската и китайската съпротива сведоха броя им до едно миналата година. Русия казва, че операцията е изживяла времето си.

Доставянето на помощ през фронтовите линии се оказа трудно, ако не и невъзможно през цялата война. "Изисквали сме достъп за конвои през фронтовите линии многократно... защото бихме искали възможно най-голям достъп от всички страни, но войната не е приключила", каза Кътс.

"В този вид среда е много трудно да се постигне съгласие от страните от двете страни за преминаване на конвои през тази първа линия."

Въстаниците на северозапад включват групи, обявени за терористи от Съвета за сигурност. Надзорът на ООН предотврати пренасочването на помощта към въоръжени групи, каза Кутс, изразявайки загриженост, че загубата на такъв надзор може да възпре донорите.

Дурмуш Айдън, генерален секретар на турската Фондация за хуманитарна помощ (IHH), част от операцията, заяви пред "Ройтерс", че доставките през фронтовете в момента не изглеждат възможни. "Една от причините това да не е реалистично решение е недоверието на хората към сирийското правителство и Русия."

Дневник