Съжалявам, че не съм с вас на живо, но се възползвам от тази възможност да кажа, че САЩ подкрепя инициативата "Три морета". Благодаря на президента Радев и на министър Петков, че са домакини на тази среща на върха. Това заяви американският президент Джо Байдън в специално видеобръщение в началото на срещата "Три морета" в София.

"САЩ ви подкрепя във всяка стъпка, ангажираме се да могат да се подобрят връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел - да е обединена, да работи и да живее в мир, заяви президентът на САЩ.

Байдън отбеляза, че има невероятен потенциал да се подобри просперитета на този регион и на целия свят.

Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително чрез инициативите по "Три морета", да се изкорени корупцията, заяви президентът на САЩ.

Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват, за да може светът да е по-сигурен, да няма държави, които саботират други с кибер атаки, каза още Байдън. Можем да го постигнем заедно, заяви той.

През тази година България е домакин на инициативата, която обединява 12 държави членки на ЕС от региона. В рамките на срещата, на която президентът Радев е домакин, се провежда бизнесфорум с над 400 представители на български и чужди компании.

Шестата Среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета" се провежда в НДК в София. Форумът се провежда при изключително засилени мерки за сигурност.

Надяваме се, че нашите бизнеси ще се сближат, ще се създадат нови бизнесконтакти, каза министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков, който откри бизнесфорума в рамките на започналата днес в София Шеста среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Петков отбеляза, че инвестиционният фонд вече прави първите си инвестиции във важните сектори.

Аз съм оптимист за това, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата "Три морета". Това заяви президентът Румен Радев.

По думите му инициативата "Три морета" се е доказала като платформа за диалози като стратегическа линия за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност.

"Ние добре знаем какъв голям потенциал имаме, който може да бъде използван за нашето сътрудничество, за да получим обществената подкрепа, за да развиваме приятелските отношения, за да прилагаме нови иновативни модели за интелигентното развитие. През последната година ние всички се движим в тази посока и бих искал да благодаря на всички вас, че приехте моята покана да участвате в тази 6-та Среща на Върха да обсъдим перспективата на тези перспективи", каза Радев.

Президентът каза, че за първи път на този форум участва управителният директор на Международния валутен фонд, впечатляваща делегация от Американския конгрес, който подкрепя Трансатлантическата връзка, както и държавни и бизнес представители от Западна Европа, от Близкия изток и Пасифика. "Това показва растящия интерес към нашата инициатива", заяви Радев.

"Бих искал да благодаря за подкрепата и в това, че ни помогнахте да поканим и президента на Гърция. Ние искаме да да имаме сътрудничеството с нашите съседи, без това остта Юг-Север няма да бъде пълна", каза още президентът.

"Инвестиционният фонд продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал и бизнес сътрудничеството с обществено частните партньортства и мисля, че това е един модел, който ще може да се развива и да се мултиплицира с резултати. Само през последните месеци ние виждаме известни резултати, имаме три инвестиции в енергетиката, в транспорта и в дигитализацията. Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред", каза Радев.

Президентският панел на бизнесфорума е на тема "Инициативата "Три морета": Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж". В него участват президентите на България - Румен Радев, на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония - Керсти Калюлайд, на Латвия - Егилс Левитс, на Полша - Анджей Дуда, и на Словения - Борут Пахор, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, вицепремиерите на Чехия - Карел Хавличек, и на Словакия - Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

Участник в дискусията е и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видеообръщение ще се включи и президентът на Литва Гитанас Науседа.


Дир.бг