Ще овладеят ли талибаните Афганистан? Това е въпросът, който започнаха да чуват по-често световните лидери в последните месеци, докато изтеглянето на Съединените щати от най-дългата им война е съпътствано от все по-ярки успехи на движението на бойното поле.

Чу го американският президент Джо Байдън миналата седмица, когато бе попитан дали падането на Афганистан в ръцете на талибаните е неизбежно (а той отвърна, че не е). Върховният външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел трябваше да обснява как би реагирал блокът, ако талибаните влязат във властта. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "неуместен" въпроса ще признае ли Москва талибаните за управляващи Афганистан, ако завземат цялата страна, въпреки че са забранена в Русия организация.

След новината, че изтеглянето на САЩ е почти приключило, и Афганистан, и международните и регионални сили се готвят за времето, когато връщането на талибаните на власт е възможен сценарий. Преди малко бе съобщено, че предишният президент Хамид Карзай е в Доха, където се водят и преговорите с талибаните за бъдещето на страната.

Изтеглянето на САЩ е почти приключило

Пентагонът обяви днес, че 95% от операцията по изтегляне е приключила, оттегли се и най-високопоставеният американски военен в Афганистан. Вчера ген. Остин Милър предаде задълженията си на двама генерали, които ще наблюдават изтеглянето и останалите операции (като защитата на американското посолство в Кабул) - единият от Флорида, другият на терен.

Днес, броени часове след като генералът предаде задълженията си, ООН предупреди, че Афганистан е на ръба на хуманитарна криза, докато милиони бягат от домовете си, за да избегнат насилие, самоделни вризни устройства по пътищата и рекет от групировки или да търсят начин за прехрана. Според Върховния комисариат за бежанците над 270 хил. души са разселени от януари насам, а това прави напусналите домовете си 3.5 млн. души.

Също днес телевизия "Ал Джазира", като цитира местни медии, съобщи, че талибаните днес са овладели части от провинция Бамиан в централен Афганистан - заедно с пропускателни пунктове в района след изпълнени с много насилие сблъсъци с афганистанската армия.

Източници от сферата на сигурността също така съобщават за телевизията, че в северната част на Кабул неизвестни нападатели са убили трима полицаи, но не е известно дали тези хора са свързани с талибаните.

Тези данни идват в труден момент за правителството на Афганистан, от което талибаните отвоюваха обширни територии. Дни след като Пакистан затвори границата със страната, формално заради коронавируса, се появи информация, че целта е да се избегнат приток на бежанци и преливане на конфликта.

Има и притеснения за бойния дух на афганистанските въоръжени сили освен за технологичните им възможности. Освен че над 1000 военни избягаха за ден в съседен Таджикистан, стотици са предали оръжията си на талибаните, след като движението обеща да пощади живота на всеки, който го направи. В Съединените щати притеснението е, че Кабул може да падне до месеци.

Талибаните също така свалят самолети на афганистанските военновъздушни сили, ключови за подкрепа на някои изолирани райони под правителствен контрол, убиват добре обучени пилоти и създават несигурност какво ще стане с ВВС на страната, ако подизпълнителите, поддържали машините след американското нахлуване, си заминат на или преди 11 септември (крайната дата за изтеглянето на САЩ). Въпреки това и днес афганистанското министерство на отбраната обясни, че са убити няколко десетки бойци при две отделни въздушни нападения в Западен Афганистан.

Сблъсъците достигнаха до някои провинциални столици, талибаните овладяха земи в близост до поне пет граници. Миналата седмица имаше сражения и във втория по големина град Кандахар.

Съдбата на "стратегическото отстъпление"

"Стратегическото отстъпление", с което въоръжените сили на Афганистан обясняват лесното напредване на талибаните, се появи като концепция още месеци преди началото на изтеглянето на американските сили съгласно сделката, подписана в Доха през февруари 2020 г. Част от плана, предлаган на президента Ашраф Гани, още тогава бе преразпределянето на силите на армията и полицията - от "по-малко необходими", слабо населени райони към важните пътища, пропускателни пунктове и други, които биха се превърнали в основна мишена за талибаните.

Миналата есен обаче за Гани идеята бе неприемлива. Днес фразата се използва, за да се оправдаят светкавичните победи на афганистанските сили, но дори в обкръжението на Гани се чуват гласове, че страната се е оказала неподготвена и не е сигурно колко бързо може да стане желаното прегрупиране в момента.

Новият министър на отбраната Бисмиллах Хан Мохаммади, с дълъг опит във войните в Афганистан, смята, че може да реши проблема, но очаква да обърне играта срещу талибаните едва след няколко седмици.

Съществуват обаче и хипотезите, че успешното прегрупиране и организация на афганистанските въоръжени сили, многократно превъзхождащи числено талибаните, може да доведе до гражданска война. Падането на Кабул не е неизбежно според този сценарий, а ще зависи от нова ескалация и продължителни сражения.
Освен това талибаните към момента не владеят нито една от столиците на общо 34 провинции, макар миналата седмица за кратко такъв град в Северен Афганистан да бе под техен контрол.

От своя страна ръководителят на съвета за национална сигурност Хамдуллах Мохаб обясни, че "изтеглянето на американските сили предизвика дупка в сигурността, която страната ще се опита да преодолее бързо".

Днес говорителят на Пентагона Джон Кърби, след като отново отрече, че сценарият за пълен контрол на талибаните над Афганистан е "неизбежен", обясни, че в случай на нужда поелият от Остин Милър командването в Афганистан Кенет Макензи има мандат да нанесе въздушни удари по цели на талибаните това лято.

Регионално напрежение

Дискусиите на САЩ с правителството в Афганистан в момента се въртят около бъдещата охрана на важни точки за сигурността на страната - например международното летище в Кабул. Засега е известно, че Турция води преговори за възможността да управлява летището с евентуалната финансова, политическа и логистична подкрепа на САЩ. Един от аргументите на Анкара е, че проблем с летището би застрашил всички дипломатически мисии в Афганистан.

Талибаните обаче предупредиха днес, че всякакви подобни планове са "неприемливи". Движението обясни, че ще счита подобни действия на Турция на територията на "Ислямско емирство Афганистан" за "окупация"

Държавният департамент на САЩ междувременно заяви, че "приветства потвърждението на основната роля на Турция, що се отнася до изтеглянето на (въоръжените) сили и ситуацията сис сигурността в Афганистан)", но де даде подробности за преговорите, които се водят с Анкара в момента.

САЩ все още не отхвърляли напълно възможността за разполагане на сили в Централна Азия или Персийския залив за сдържане на талибаните. Днес обаче руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че подобно развитие не би било в интерес на региона и че целта на подобно разполагане на сили би била бъдеща операция във Вашингтон (досега американски представители са говорили за нуждата да могат в краен случай по-лесно да поразяват цели от разстояние в случай на ескалация).

Нещо повече, според Лавров, тъй като държавите в региона са част от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), в която доминира Русия, всякакво разполагане на американски сили ще трябва да бъде одобрено от този блок (с други думи - и от Москва).

Какво мисли Европа

Вчера на пресконференция Борел даде да се разбере, че при евентуална роля на талибаните в официалната власт всякакви механизми, с които се оказва съдействие на Кабул, ще бъдат блокирани при неспазване на основни права - например на достъпа на жените до образование и работа.

Борел също така почерта, че ЕС предлага да бъде създадена международна контактна група, която да поддържа Афганистан при изтеглянето на международните сили.

Засега Европейският съюз ще наблюдава ситуацията на терен, без да изтегля собствените си войски. Говорител на комисията обясни днес, че ЕС тревожи от напредването на талибаните, но и работи за предотвратяване на мигрански потоци след изтеглянето на силите на НАТО.

Дневник