Събуждането рано сутрин, освен допълнително време за изпълнение на ежедневните задачи, носи редица ползи за здравето, като по-добър външен вид на кожата, повишена концентрация, но и подобряване на цялостната имунна система.

Ако имате деца, ранното ставане може да ви даде така необходимото време за себе си.

Ранното събуждане може също да ви даде повече време за упражнения, които произвеждат ендорфини, което пък ви кара да се чувствате добре и може да подобри настроението ви, да намали стреса и безпокойството и да повиши нивата на енергия.

Изследванията показват, че хората, които се събуждат рано, обикновено си лягат по-рано и се радват на по-дълъг и по-добър сън.

Да спите достатъчно носи и други предимства: подобрено настроение, по-добра концентрация, по-малка опасност от затлъстяване и други хронични заболявания.

От друга страна, липсата на качествен сън може: да отслаби имунната ви система, което означава, че можете да се разболявате по-често, да увеличавате шансовете си за високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет.

По-здрава кожа

Безсънните нощи могат да се отразят на кожата ви под формата на фини линии, бръчки, бледност и подути или увиснали клепачи. Липсата на сън може също да допринесе за акне.

Освен това, лягането рано ви дава повече време да осъществявате добра грижа за кожата, като например измиване на лицето.

Добрият сън помага да поддържате кожата си здрава. По време на сън вашите кожни клетки се регенерират, а увеличеният приток на кръв и колаген помагат за възстановяване на уврежданията на кожата от UV лъчите.

Намалена видимост на тъмните кръгове под очите

Когато комбинирате ранното ставане и лягането по-рано, можете да се сбогувате с тъмните кръгове. Това е така, защото тъмните кръгове създават сенки от отока под очите, а причината за това подуване е натрупването на течност поради липса на сън, пише Klix.ba.

По-добра концентрация

Мозъкът ви не се събужда в секундата, когато се събудите, поради което обикновено се чувстваме мързеливи и дезориентирани, когато станем. Тази инерция на сън е редовна част от процеса на събуждане. Това обаче може да отнеме около час или повече, което затруднява концентрацията и вършенето на нещата, ако станете твърде бързо и излезете.

Събуждането по-рано ви дава време да се разбудите напълно, така че да бъдете по-концентрирани. /БГНЕС