Очаквано газопроводът "Северен поток 2" остана трудната тема в разговорите на германския канцлер Ангела Меркел и американския президент Джо Байдън по време на последната визита на Меркел във Вашингтон, преди да се оттегли от поста.

"Добрите приятели може да не се съгласяват един с друг", каза Байдън пред репортери след две срещи с Меркел в Белия дом, предаде "Ройтерс". По думите му обаче и двамата лидери са се обърнали към екипите си, за да проучат възможността за мерки, които могат да се вземат, ако действията на Русия се превърнат в заплаха.

Меркел от своя страна заяви, че Русия ще се изправи срещу нови санкции, ако наруши споразумението си да продължава да доставя газ през Украйна (а това бе част от първоначалния руски план с изграждането на "Северен поток 2", който ще доставя газ до Германия). Попитана какво по-конкретно може да се направи, канцлерът обясни, че ЕС разполага с "множество инструменти", които може да използва, ако доставките спрат.

Байдън уточни, че отново е изразил притеснението си от проекта, заобикалящ Украйна.

Проектът е почти готов (98%) и това бе един от аргументите на Байдън, когато обяви, че засега няма да санкционира германски граждани за работата им по "Северен поток 2". Тази стъпка преди няколко месеца се смяташе за протегната ръка за диалог между Вашингтон и Берлин по темата.

"Ройтерс" отбелязва, че Байдън е под силен натиск в Конгреса да наложи санкциите заради "Северен поток 2". Сенаторът републиканец Тед Круз заяви в "Туитър", че няма да подкрепи номинациите на президента за някои посланически постове, докато не се въведат санкциите.

Обсипана с похвали

Меркел бе първият лидер от Европа, приет в Белия дом, откакто Джо Байдън стана президент на 20 януари.

По други въпроси двамата показаха по-голямо единомислие, например за нуждата да се подкрепя териториалната цялост на Украйна (например с инвестиции в енергийната трансформация и енергийната сигурност) и да се ускорят усилията за справяне с климатичната криза, включително с инвестиции в Централна и Източна Европа. Двете държави започват и партньорство за климата и енергетиката, за да постигнат тези цели.

Байдън обясни и че двамата лидери се противопоставят на антидемократичните действия на Китай, но в действителност Германия не подкрепя американския натиск в степента, в която водещата световна икономика се опитва да се противопостави на възхода на втората сила. Берлин понякога критикува Пекин по въпроси като човешките права, но е внимателен заради здравите двустранни търговски връзки.

Независимо от различията отношенията между Меркел и Байдън са много по-топли от тези на канцлера с предшественика му Доналд Тръмп. Меркел няколко пъти се обърна към госта с думите "скъпи Джо", а от него чу, че ще му липсва на срещите на върха.

Байдън обсипа Меркел с похвали, изтъкна изключителните ѝ заслуги за Германия и изрази убеждението си, че партньорството между Германия и САЩ "ще стане още по-силно на основите, изградени" с нейна помощ, пише "Шпигел".

Дневник