Реализирането на проекта на Кристо за опаковането на Триумфалната арка в Париж започна днес с подготовката на скелето и защитното покритие за скулптурите и каменните резби. В неделя ще има кратка пауза, за да премине покрай парижката забележителност финалът на колоездачната обиколка на Франция.

След приключването на "Тур дьо Франс" екипите активно ще работят през юли и август, за да е готово всичко за премиерата на 18 септември.

Обвиването на арката, издигната по времето на Наполеон, с 25 хиляди кв.м сребристо-синя тъкан е отдаване на почит към родения в България Христо Явашев, за когото Париж бе място за вдъхновение. Идеята му за L'Arc de Triomphe, Wrapped идва още от началото на 60-те години, когато напусналият България през 1957 г. художник живее под наем наблизо. В Париж той среща и Жан-Клод - бъдещата си съпруга и дългогодишен творчески партньор.

Кристо почина през май 2020 г. - малко след като отложи с година L'Arc de Triomphe, Wrapped - и досега единственият му реализиран голям публичен проект във френската столица остава опаковането на Пон Ньоф, най-стария мост на Сена, през 1985 г.

 

Сега това ще довърши племенникът му Владимир Явашев с подкрепата на музея към Центъра за модерно изкуство "Помпиду" и френските власти, разказва "Франс прес".

Три екипа ще работят денонощно, за да защитят неотдавна реставрираната арка със скеле, да я покрият с тъкан и да я опаковат с 3 км червено въже. Инсталацията ще бъде достъпна за всички в продължение на 16 дни до 3 октомври, след което ще бъде демонтирана и всичко ще бъде рециклирано.

Отново всичко се финансира единствено от продажбите на творби на Кристо. Проектната му стойност е 14 млн. долара.

"Ще бъде като жив обект, движен от вятъра и отразяващ светлината, обясняваше преди време Кристо. Отделните опаковани места ще се движат и повърхността на монумента ще стане чувствена. Хората ще искат да докоснат Триумфалната арка."

Дневник