Хиляди иранци отидоха в Армения, за да се ваксинират, докато в Иран броят на новите случаи и жертвите нарастват с всеки изминат ден поради разпространението на варианта делта, съобщава "Асошиейтед прес".

В бившата съветска република ваксинационната кампания остава бавна поради широкоразпространеното недоверие към ваксините, но властите поставят безплатни дози и на чужденци. От това се възползват иранците.

"Просто искам тя да получи инжекцията възможно най-бързо", казва Ахмад Реза Багери, 23-годишен бижутер, сочейки майка си, която е диабетичка. Двамата са пътували 20 часа до арменската столица Ереван. Чичото на Багери вече е получил първата си доза в този град и очаква скоро втората.

Подобни истории се разпространяват в иранските социални медии през последните седмици, докато хиляди иранци се насочват към Армения с автобуси и самолети.

И.д. премиер на Армения Никол Пашинян заяви миналата седмица, че близо половината от 110-те хиляди ваксинирани в Армения са чужденци, включително постоянно пребиваващи. Страната поставя ваксини на "АстраЗенека" и руските "Спутник V" и "КоронаВак".

Иран е страната с най-голям брой жертви от COVID-19 в Близкия изток. По-малко от 2% от 84-милионното население е напълно ваксинирано, тъй като международните санкции ограничават достъпа й до ваксини.

Властите все още ваксинират само медиците и хората над 60 години и обещават, че масовата ваксинация ще започне през септември.

Но въпреки че арменските власти насърчават ваксинационния туризъм, броят на иранците в центровете на ваксинация накара Ереван да затегне правилата. Миналата седмица правителството постанови, че чужденците могат да получават ваксини само в пет мобилни клиники на "АстраЗенека" в арменската столица и трябва да са прекарали най-малко 10 дни в Армения - очевиден опит да бъде подкрепен туристическият сектор, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Дневник