Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес България за това, че е проявила нечовешко и унизително отношение към турски журналист и му е отнела правото на ефективна защита по Европейската конвенция за правата на човека.

Държавата ни е осъдена да плати 15 000 евро за морални щети на журналиста, идентифициран с инициалите М.Д. Съдът е намерил за прекомерна претенцията му за обезщетение от 25 000 евро.

След връщането му в Турция той е бил в затвора в Кандира, окърг Коджаели. Работел е за в. "Заман" и за агенция "Джихан", бил е уволнен и журналистическата му карта е била отнета според показанията му пред Европейския съд по правата на човека. 

Турските власти смятат споменатите медии за "гюленистки", т.е. симпатизиращи на живеещия в изгнание в САЩ Фетула Гюлен, богослов и главен противник на президента Реджеп Тайип Ердоган, когото последният сочи като главен организатор на неуспелия опит за преврат срещу него на 15 юли 2016 г.  

Българските гранични полицаи са открили журналиста в товарен автомобил в Русе, на границата с Румъния, след като той незаконно е влязъл в страната ни и е преминал през нея през 2016 г. заедно с други нелегални мигранти.

Българските власти са върнали журналиста в Турция скоро след задържането му, оставяйки без внимание исканията му за адвокат, преводач и възможност да потърси политическо убежище в България. 

Съдът посочва, че българските власти не са разгледали молбата на ищеца за международна закрила, в която той изтъквал, че може да бъда малтретиран в Турция.

В отделно решение днес съдът в Страсбург присъди обезщетение от 34 300 евро плюс 3 500 евро за разноски на наследнците на покойния Стоян Николов от пловдивското село Рогош. Съдиите единодушно са решили, че митничарите на летище София са конфискували 34 300 евро незаконно от ищеца, след като той неумишлено е нарушил процедурата по декларирането на сумата на излизане от България на път за Великобритания. С нея възнамерявал да си купи трактор.

Клуб Z