Парижката прокуратура започна разследване за подслушването на френски журналисти със шпионския софтуер "Пегас", съобщи "Ройтерс".

В неделя международен медиен консорциум огласи данни, според които телефоните на поне 50 хил. души в 50 държави са били следени с програмата на израелската компания "НСО груп", която контролира не само разговорите и съобщенията, но има достъп до всички услуги на телефона, включително да управлява камерата и да прави аудиозаписи.

Следствието е заведено, след като трима журналисти от новинарския сайт "Медиапар" и в. "Канар аншене" са подали оплакване, като според прокуратурата обект на разследването са десет случая на "посегателство върху правото на личен живот", "прехващане на кореспонденция", "неправомерен достъп" до информационна система и "престъпен сговор".

Според журналистите от "Медиапар" телефоните им са били следени от властите в Мароко

"Единственият начин да стигнем до дъното на това е съдебните власти да проведат независимо разследване на широко разпространеното шпионаж, организирано във Франция от Мароко", заяви сайтът "Медиапар" в "Туитър".

Мароко публикува официално изявление, в което отхвърля "неоснователните и неверни твърдения". Фирмата "НСО груп" също отрича да е извършила неправомерни действия, като заяви, че продуктът й е предназначен само за правителствени разузнавателни и правоприлагащи агенции за борба с тероризма и престъпността.

Основателят на компанията Шалев Хулио заяви пред израелското радио 103 FM, че публикуваният списък с предполагаеми обекти, следени с "Пегас", "не е свързан с "НСО груп".

"Платформата, която произвеждаме, предотвратява терористични атаки и спасява животи", каза той, добавяйки, че 11 г. компанията е работила с 45 държави и е отказала на почти 90 други.

Единствената европейска държава, назована от разследването като клиент на "НСО груп", е Унгария. Телефоните на петима журналисти са в списъка на целите на "Пегас". Според унгарския правосъден министър Джудит Варга, цитирана от в. "Непсава", държавите се нуждаят от съвременни технологии, защото "живеем в свят с изключително много заплахи". Варга не уточни дали Будапеща е купила "Пегас", както твърди разследването, но казва пред вестника, че "всяка държава се нуждае от подобни инструменти". Относно подслушването на журналисти тя коментира, че то се прави по предложение и преценка на специалните служби.

Еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че Брюксел ще поиска допълнителнителна информация от Унгария. Комисията е започнала да събира данни около разкритията, за да направи анализ за проекта "Пегас".

Опозицията в индийския парламент прекъсна редовното заседание с искане премиерът Нарендра Моди да даде обяснение за евентуалното подслушване на членове на опозицията и независима проверка на случая.

Индийският новинарски портал The Wire съобщи, че над 300 индийски номера, включително на лидера на опозицията, са били наблюдавани преди парламентарните избори.

Правителството отказа да отговори на въпроси дали Индия или някоя от нейните държавни агенции са закупили "Пегас".

Британският в. "Гардиън", една от медиите, участващи в разследването, заяви, че става въпрос за "широко разпространена и продължаваща злоупотреба" с хакерския софтуер, позволяващ извличането на съобщения, снимки и имейли, записване на разговори и тайно активиране микрофони.

Дневник