Ракетата New Shepard излетя от западните части на Тексас, САЩ, в 16:12 часа българско време. На борда и са братята Джеф и Марк Безос, най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса - 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият - 18-годишният бъдещ студент по физика от Нидерландия Оливър Дамен.

Астронавтите бяха отведени до ракетната площадка от електромобил на марката Rivian.

Някои намират в това заигравка с факта, че астронавтите на SpaceX също отиват до ракетната площадка с електрически автомобили, но произведени от Tesla. Екипажът се настани в капсулата, която бе херметизирана и изчака няколко дълги миути, докато бъде дадено разрешени за излитане.

Полетът на ракетата е напълно автоматизиран, заради което на борда й няма пилот. Задвижването се осигурява от един двигател BE-3, който използва за гориво смес от течен кислород и течен водород.

Първият полет на New Shepard бе преди 6 години, а досега са реализирани 14 успешни мисии и една, завършила с частичен успех, дължащ се на неуспешно приземяване на първата степен. Никога досега ракетата не е претърпявала авария по време на полет.

Джеф Безос и екипажът прекараха няколко минути в безтегловност, а цялата им мисия бе с продължителност от 11 минути.

Най-богатият човек на планетата премина Линията на Карман, която е общоприетата граница между Космоса и Земята.

Тя се намира на 100 километра надморска височина. За сравнение - полетът на Ричард Брансън от началото на този месец достигна 86 километра надморска височина. Той успя да усети ефекта на безтегловност, но не и да премине Линията на Карман.

Макар да излезе в Космоса, Безос не направи орбита около Земята.

Кацането на първата степен мина по план, а приземяването на капсулата с четиримата астронавти бе успешно. Джеф Безос, Марк Безос, Уоли Фънк и Оливър Дамен се превърнаха в най-новите астронавти на нашата планета.

Космическите туристи бяха посрещнати от семействата си и представители на Blue Origin и отпразнуваха успешния си полет с шампанско.

В близките месеци или от началото на 2022 година Blue Origin ще започне да осъществява редовни туристически полети в Космоса. Компанията вече приема заявки, като се очаква цената на един билет при пълна с 6 човека капсула да е 200 000 долара.

Дир.бг