Поне 25 души загинаха в китайската провинция Хънан, като половината от тях станаха жертва на потопен от поройни дъждове тунел от метрото на столицата Джънджоу. Около 100 хиляди са евакуирани от града, хиляди военни са хвърлени в помощ на пострадалите, а на места речни диги и язовири са пред преливане.

Причината са валежи, каквито според властите не е имало поне от хиляда години. Те започнаха в края на миналата седмица и се очаква да продължат още 3 дни.

    От събота до вторник в Джънджоу са паднали общо 617 л/кв.м, което наближава средните годишни валежи от 640.8 л.

Над 500 души са били спасени от наводнената метромрежа на Джънджоу, като в един от влаковете хората се оказаха блокирани с вода, стигаща до гърдите им. Спрян е автобусният транспорт в 12-милионния град на около 650 км югозападно от Пекин.

Учени, с които разговаря "Ройтерс", казват, че екстремното време, горещите вълни и наводненията, които се наблюдават в САЩ, Канада, Западна Европа и Китай, почти сигурно са свързани с глобалното затопляне. "И това ще се случва по-често в бъдеще", казва проф. Джони Чан от City University в Хонконг. "Нуждаем се от това правителствата за разработят стратегии за адаптиране към случващите се промени", допълва той, имайки предвид властите на градско, провинциално и национално ниво.

Много влакове са спрени в Хънан, който е един от ключовите транспортни центрове с население около 100 милиона души. Затворени са части от магистрали, отменени са полети. На места е спряна работата на предприятия, други предупреждават за проблем с доставките на материали и части за производство.

"Предотвратяването на наводнения стана много трудно", заяви президентът Си Цзинпин пред националната телевизия.

Училища и болници са блокирани от водите и дори остават без ток, а хората търсят убежище в библиотеки, кина и музеи.

Дневник