Ливърпул се задържа само 16 години в списъка на ЮНЕСКО със защитени обекти на световното културно наследство, защото днес този статут му бе отнет от съответния комитет на световната организация. Причината е, че английският град е прекалил с новото строителство и то е намалило привлекателността на прочутите му докове от викторианската епоха.

Това е едва третият обект, отпаднал от списъка, след резерват в Оман през 2007 г. (заради бракониерство и загуба на хабитат) и долината на Елба край Дрезден през 2009 г. (заради построяването на голям мост над реката).

През 2004 г. Ливърпул попадна в престижния списък с обекти като Великата китайска стена, Тадж Махал и наклонената кула в Пиза. Днес ЮНЕСКО съобщи след вота, че новите сгради са девалвирали "автентичността и непоквареността" на града.

Заплахата това да се случи е още от 2012 г., когато ЮНЕСКО предупреди, че плановете за строителство на жилищни блокове и офис сгради ще съсипе характерната панорама на града. Въпреки противопоставянето на местните институции за съхраняване на културно-историческото наследство по-рано тази година бе одобрено строителството на нов стадион на футболния клуб "Евъртън" върху част от старите докове.

Включването в началото на века бе признание за историческата роля на едно от най-важните пристанища в света през XVIII и XIX век, както и заради красивата му архитектура.

Кметът Джоан Андерсън коментира, че днешното решение е "необяснимо" и че не е имало мисия на ЮНЕСКО от 10 години. Тя допълни, че е "силно разочарована и загрижена, защото защитеното място никога не е било в по-добро състояние и спечели от стотици милиони паунда инвестиции". Андерсън ще обжалва.

Място, което е обект на световното наследство, получава от ООН средства за съхраняване на обектите и обозначаването му по туристическите сайтове и пътеводители привлича гости.

Дневник