САЩ и Германия съобщиха в съвместно изявление, че са постигнали споразумение, позволяващ она Русия да завърши спорния подводен газопровод "Северен поток 2" без допълнителни санкции срещу строителите му.

Декларацията не е юридически обвързващ документ и не е пряко доказателство, че администрацията на президента Джо Байдън се отказва от това да работи срещу този проект на "Газпром", който смята за вреден за енергийната независимост на Европа.

Канцлерът Ангела Меркел е разговаряла по телефона с президента Владимир Путин преди разпространяването на документа, за който съобщиха ден по-рано американски издания. "Лидерите са удовлетворени от приближаващият към завършване строеж на газопровода", се казва в съобщението от Кремъл.

Полша и Украйна, пряко засегнати от драстично намаляване или спиране на преноса на газ през тяхна територия, разпространиха съвместно изявление, в което казват, че САЩ "се отказаха от опитите да спрат пускането на газопровода Nord Stream 2" и че германо-американската договорка "съществено задълбочава" кризата около този балтийски проект.

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба съобщи, че съгласно Споразумението за асоцииране с ЕС официално е поискал консултации с Европейската комисия и Германия за "Северен поток 2". В чл. 274 от този документ се казва, че страните "са длъжни да си сътрудничат по въпроси ,засятащи търговията с природен газ и за устойчивото развитие и сигурността на доставките". Против проекта са и трите балтийски републики, членки на ЕС.

Дневник