Близо час депутатите спорят за създаването на комисия, която да разследва фактите и обстоятелствата около случая "Росенец". Предложението е на "Демократична България" и бе дадено и при предишното Народно събрание.

Предложението предизвика поредица от реплики между "Демократична България" и ДПС. Партията с почетен председател Ахмед Доган поиска в комисията да се проучат фактите и обстоятелствата около строителството в местността Буджака край Созопол, където бизнесменът и съиздател на "Дневник" има имот.

Христо Иванов (ДБ) обяви, че ако ДПС предложи отделна комисия за Буджака, парламентарната група ще го подкрепи, но не смята, че двете теми трябва да се смесват.

"Много е лесно в тази комисия да се види заяждане с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който живее в скромна виличка и отглежда био краставици, но искаме да поставим въпроса за действията и бездействията на българските институции", заяви Христо Иванов, като отбеляза, че темата на комисията е защо законите важат за едни, а за други не. По думите му той няма да е член на комисията, за да не се политизира темата.

В отговор Йордан Цонев (ДПС) определи като "лицемерие" да се проучват фактите и обстоятелствата само за Росенец. "Лицемерие е да прикриваш истината за част от зависимостите, а да насочваш вниманието към други, които според теб съществуват", заяви Цонев.

Севим Али (ДПС), заяви, че комисията трябвало да проучи и дали се изливат фекални води от имота на Иво Прокопиев към "фиордите и плажа в райския залив".


"Явно ще падне сериозно забавление в 46-тото Народно събрание, щом се занимаваме с фиордите и фекалиите на Иво Прокопиев. Очевидно, целта е да окаляме комисията за Росенец. Това, няма да стане", отговори Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Дневник