С 9 - 10 млн. лв. бюджет Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор през миналата година не защитавало никого освен шефа си Иван Гешев. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за Би Ти Ви.

"Гешев си е назначил около 150 души, голяма част от които не правят друго освен да го охраняват денонощно на три смени", каза Рашков и добави, че за миналата година главният прокурор не е отчел нито едно лице, включено в програмата за защита на свидетели. Той запита риторично за какво им е на данъкоплатците тази паравоенна структура, която се занимава с охрана на тялото на Иван Гешев.

По-рано днес стана известно, че Държавната финансова инспекция е започнала проверка на разходите на бюрото.

Негови служители попаднаха във фокуса на общественото внимание с участието си в претърсванията в президентството през юли миналата година, станали един от поводите за гражданските протести с искане за оставка на главния прокурор и тогавашното управление на държавата. Новото им правомощие стана възможно след като функциите на бюрото бяха разширени месеци преди това със законови промени, инициирани от Гешев.

"Това е Франкенщайн - нито е полицейски орган, нито е орган по сигурността като ДАНС, нито е разследващ орган. Служители, назначени лично от главния прокурор, които получават повече, отколкото работещите в НСО и в МВР", каза Рашков. Той определи като закъсняло предложението на партии (става дума за законопроект на "Изправи се! Ние идваме!") това бюро да бъде ликвидирано и да бъде преместено на място, където ще изпълнява присъщите си функции, а именно - да защитава свидетели.

По повод днешното решение на Висшия съдебен съвет да не започне процедура по отстраняването на главния прокурор Рашков отбеляза, че все пак съотношението на гласовете в съвета се е променило - при избора на Гешев против са били само четирима, а сега съотношението е 8:12."Той направи много груби грешки като главен прокурор и като юрист, може би очаква, че като е недосегаем никой няма да реагира. Поведението му тласка цялата прокуратура към подчинение на политическата власт", коментира служебния министър и даде за пример на политическо действие именно акцията в президентството.

Дневник