Варената царевица със сол е на особена почит сред плажуващите. Няма нищо по-хубаво след като морската вода и слънцето са "ти изпили" силите, да видиш как по пясъка се носи загорял мъж, който подканва всички да опитат царевицата му.

Но, специалистите предупреждават, че подобно на много храни, през лятото може да се натровим и от царевица. Факт е, че през летните горещини срокът на годност на всяка храна е значително по-кратък.

Малцина си дават сметка, че ако не се съхранява правилно, царевицата може да предизвика сериозен стомашен дискомфорт. Сготвената храна става потенциално опасна, ако се остави за няколко часа при температури около и над 30 °.В сварената царевица бактериите, които могат да доведат до отравяне растат бързо. Това са популярните през лятото Е. coli, а симптомите са болки в корема, диария, повръщане, спазми, треска.

Много често продавачите нарушават условията за съхранение на храните, които предлагат на плажа - варената царевица се разнася в найлонови пликове, чанти и кофи. Трябва много да внимавате царевицата, която купувате да е прясна и да не е вчерашна, защото солта и горещите температури я правят да изглежда свежа и прясно сварена.

Освен това няма гаранция, че царевицата е отгледана при правилните условия. Случва се кочаните да се третират с опасни за хората пестициди.

Как да изберем прясна царевица?

Миризма - ако ароматът ви отблъсне дори малко, по-добре е да откажете;
Цвят - водата в контейнера трябва да е прозрачна и гореща. Мътната и хладна вода е знак, че царевицата е вчерашна или вече са минали доста часове от сваряването й.
Кочан  - "вчерашната" царевица има сивкав оттенък на кочана.

Дарик