Кметът на Шумен Любомир Христов разговаря с кметовете на Силистра и Ямбол за изграждането на четирилентов скоростен път Силистра - Шумен - Ямбол - Елхово - Лесово - Одрин.

Срещата се проведе днес в Ямбол, съобщиха от община Ямбол.

От пресслужбата на община Шумен предпочетоха да не информират за нея.

В разговора са взели участие също народният представител Димитър Иванов и председател на шуменския клон на Българска стопанска камара Николай Тончев.

Подробности за важността от изграждането на транспортната връзка са били представени от кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.

Предимствата на този път са, че той е със 108 километра по-кратък, отколкото всички други пътища, които свързват Република Турция и Близкия изток със страните от Североизточна Европа и Скандинавския полуостров. Ако държавата помогне за изграждането на тези съоръжения, неминуемо ще се подобрят както вътрешните, така и чуждестранните инвестиции. Цялостното развитие на регионите и на населените места, през които ще преминава трасето, също ще се подобри, подчерта кметът на Силистра.

Той допълнил, че по тази тема са проведени много срещи и са изпратени писма до Министерски съвет. "Никой няма да загуби от това, ако тази инвестиция от страна на държавата се осъществи. Средствата, които ще се дадат, ще могат да се възстановят", допълнил градоначалникът на Силистра.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански е подчертал, че общините трябва да бъдат по-настоятелни към представителите на държавната администрация, да работят заедно и да се подкрепят.

Кметовете на трите общини са изразили готовност да продължат да настояват за изграждането на двете важни транспортни връзки - първокласен път между Лесово и Силистра и на мост над река Дунав при Силистра-Кълъраш.

ШУМ.БГ