Македонският премиер Зоран Заев критикува българските власти след коментарите на президента Румен Радев, че страната му трябва да направи повече за правата на хората с българско самосъзнание.

Заев заяви, че отказва да отговаря пряко на Радев (който говори по време на посещение в Залцбург) но и че ситуацията в Северна Македония е за пример в света. Размяната на реплики следва отправеното от Министерството на външните работи искане миналата седмица българите като общност (но не като малцинство) да бъдат вписани в конституцията. Вчера от Скопие дойде отговор, че това би било възможно по принцип - заедно с други народи като хървати например, - но след влизането в ЕС.

"Показали сме голямо уважение към българите," каза още премиерът.

"Зоран Заев се е появил на манифестации на българските сдружения много повече в последните години, отколкото на македонски, албански или турски, защото ме канеха и съм бил там," обясни той, говорейки за себе си в трето лице. Той припомни за открития "паметник на полковник Карванлиев" (вероятно се има предвид възстановеният паметник на полковник Константин Каварналиев, церемонията за който посети заедно с бившия си колега Бойко Борисов през 2019 г.).

Северна Македония е готова да обърне внимание на всяка забележка, но трябва да се внимава със заключенията.

"Дай да видим колко пъти техните политици, в България, са се появили на отделни манифестации на по-малки общности в България."

Зоран Заев, премиер на Северна Македония

Заев не посочи кои конкретни общности има предвид. Той изрази надежда, че до края на 2021 г. страната му ще получи покана за първата междуправителствена конференция, която заслужава "както никой друг".

Служебното правителство в последните седмици отправи нови искания към Северна Македония като част от диалога, който трябва да доведе до сваляне на българското вето за начало на македонските преговори с ЕС. Подходът на Скопие напоследък е предпазлив, тъй като кабинетът на Стефан Янев предупреди, че не могат да се очакват големи раздвижвания в тази сфера, а все още не е съставено редовно правителство след изборите, с което македонската страна да продължи да търси решение.

Отношението към българите в Северна Македония и обвинения в дискриминация заради българско самосъзнание - а не обратното - същевременно бе източник на напрежение за кабинета на Заев както с предходното правителство, така и с Радев. То често е посочвано като довод защо е нужно още време за оттегляне на ветото.

Дневник