Делегация на афганистанските талибани разговаря в Китай с китайския външен министър и високопоставени дипломати от страната по тяхна покана.

Срещата, за която разказват и говорителят на движението Мохамад Наим, и китайските власти, дава сигнал, че Пекин има "очаквания" към талибаните и иска те да са "важни" в постигането на мир в Афганистан, както и че разчита на тях, за да защитават собствените му интереси в сигурността.

В списъка с обсъдени теми според талибаните са били както политически, така и икономически въпроси и свързани със сигурността, разговорите за които би трябвало да са в правомощията на официалните власти в Афганистан.

Междувременно друг говорител на организацията, Сухейл Шахийн, заяви пред "Асошиейтед прес", че няма да има мир, докато президентът Ашраф Гани е на власт и докато не бъде съставено приемливо за всички правителство.

Седмици след разговорите в Москва

По време на двудневното посещение, започнало вчера, деветчленната делегация начело с втория по ранг талибански лидер - молла Абдул Гани Барадар Ахунд, проведе "отделни срещи с външния министър на Китай Ван И, зам.-министъра на външните работи и специалния представител на Китай за Афганистан", посочи говорителят Мохамад Наим, без да уточни къде са проведени тези срещи.

Визитата подсилва международната легитимност на организацията, срещу която се изправиха Съединените щати през 2001 г. с нахлуването в Афганистан в търсене на ръководството на "Ал Кайда" след атентатите на 11 септември. Вашингтон обаче приключва "най-дългата си война" и докато силите му се изтеглят от страната съгласно споразумение от миналата година, талибаните овладяват все повече територии за сметка на подкрепяното от САЩ и международната общност правителство. Същото споразумение обаче изисква и преговори между афганистанските власти и талибаните, по които все още няма същински напредък.

Срещата се състоя седмици след като по време на посещение в Русия талибаните обявиха, че владеят над 80% от територията на Афганистан (почти по същото време други представители имаха срещи в Иран). Оценка на Би Би Си сочи, че по-реалистичният дял е 50%. Въпросното посещение обаче бе знак, че Москва, иначе обявила движението за забранена организация, е готова да работи с тях в името на сигурността в региона.

Талибаните "увериха Китай, че афганистанската земя няма да се използва срещу сигурността на никоя страна", заяви Наим в послание до АФП. В съобщението в "Туитър" се казва още, че Китай е обещал да "продължи и разшири сътрудничеството си с афганистанския народ".

Китайските представители "обещаха да не се месят в афганистанските работи, а напротив, да помагат за решаване на проблемите и постигане на мир", добави той. Според Наим Барадар дал положителна оценка за влиянието на Китай върху мирното уреждане на афганистанския конфликт.

"Положителна роля"

Китайските власти се надяват талибаните да изиграят положителна роля в борбата с международния тероризъм, заяви днес външният министър на Китай Ван И на среща с молла Барадар, съобщиха ТАСС и "Ройтерс".

Последната агенция говори и за "положителната" роля в помирението на в страната, която съзира азиатският гигант в политиката на движението, чиято максимална цел е превръщането на Афганистан в "ислямско емирство" (но тя се отхвърля от правителството в Кабул като тема на преговори).

Според "Ройтерс" Ван И е изразил надежда, че талибаните ще се справят с "Ислямското движение на Източен Туркестан", ще вземе "ефикасни мерки за удар по тероризма" и "ще пометат преградите пред регионалното сътрудничество в борбата с тероризма". "Очакваме от вас позитивни действия", допълни той, цитиран от Чжао Лицзян, говорител на външното министерство в Пекин.
Ислямското движение на Източен Туркестан е старо име на групировка, известна днес като Туркестанска ислямска партия - уйгурски екстремисти, които искат да създадат на мястото на провинция Синцзян в Северозападен Китай собствена държава Източен Туркестан. Докато талибаните управляваха Афганистан през втората половина на 90-те години и подкрепяха групировката, централата ѝ дори се премести в Кабул. След срещата с талибаните Ван определи Туркестанската ислямска партия като "пряка заплаха за националната сигурност на Китай".

Коментарите на Китай, който според редица медийни публикации има база в Таджикистан, недалеч от афганистанската граница (край контролирани от талибаните райони), сочат, че Пекин открито си сътрудничи с движението по въпросите на сигурността.

Великобритания вече открито заяви, че ще работи с талибаните, ако дойдат на власт, подобни намеци дойдоха и от Русия, където представителят на президента по въпроса Замир Кабулов определи влиянието на талибаните върху сигурността по границата с Афганистан като "положително".

Афганистан не е молил САЩ да размислят

Съединените щати вероятно ще завършат изтеглянето си от страната в следващите седмици. Президентът Ашраф Гани, който съобщи за успешна операция срещу талибаните в северна провинция с десетки убити и ранени бойци, опроверга и информацията, че Кабул е поискал от Вашингтон да размисли за изтеглянето. По думите му Афганистан уважава решението на САЩ и е време да намери собствения си път. От друга страна, продължи Гани, правителството вярва само в политическо, не и във възможно военно решение на конфликта.
В момента талибаните владеят над половината от 419 окръга, но не разполагат с нито една от 34-те провинциални столици.

Междувременно Пентагонът обяви, че миналата седмица са засилени въздушните удари в подкрепа на афганистанското правителство срещу талибаните - за седем дни са извършени над 10, основно в района на Кандахар. Американски медии виждат в това знак, че САЩ все пак опитват да увеличат подкрепата си срещу талибаните, макар да го правят от бази извън страната (бойните самолети вече бяха изтеглени).

САЩ освен това търсят начин да продължат подкрепата за Афганистан от територията на съседни централноазиатски държави. Русия предупреди, че подобна стъпка би изисквала одобрението ѝ, тъй като въпросните страни (като Таджикистан и Киргизстан) са част от Организацията на договора за колективна сигурност. На срещата с американския си колега Джо Байдън руският президент Владимир Путин обаче е предложил и САЩ да използват руски бази в региона, за да събират информация за обстановката в Афганистан, както писа в. "Комерсант".

Дневник