Европейския съюз призова в четвъртък най-големите икономики в света да си поставят по-високи климатични цели, включително да се ангажират с въглеродно неутрална икономика.

В блога си европейският топ дипломат Жозеп Борел написа, че най-мощните икономики трябва да завишат амбициите си навреме за глобалната среща на високо равнище по климата в Шотландия през ноември.

"Предизвикателството сега е да се уверим, че на срещата на високо равнище в Глазгоу всички големи икономики ще поемат достатъчно амбициозни, измерими и проверими цели до 2030 г. и ангажименти за неутралност на климата", пише Борел.

В началото на седмицата доклад на ООН разкри сериозността на глобалното затопляне, което е опасно близо до надхвърлянето на границите, до които е възможно предотвратяване на катастрофалните последици от изменението на климата.

Горските пожари и наводненията вече причиняват опустошения. В сряда в Сицилия беше регистрирана температура от 48.8 градуса по Целзий, която според някои учени е най-високата в европейската история, пише "Ройтерс"

ЕС и САЩ вече завишиха своите ангажименти за намаляване на емисиите от парникови газове до 2030 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща САЩ да достигнат нулеви емисии до 2050 г., което съвпада с целта на ЕС, облечена от 27-те му членки в първия в историята климатичен закон.

Климатична неутралност означава отделяне на толкова парникови газове, колкото могат да бъдат погълнати от атмосферата чрез абсорбираща CO2 растителност или технологии.

Китай, Индия и Русия са сред онези, които са изправени пред международния натиск да повишат амбициите си навреме за срещата на високо равнище на ООН по климата в Глазгоу.

Според Борел "като една от най-икономически развитите области в света ние сме сред тези, които излъчват и са емитирали в миналото най-много парникови газове, които са отговорни за изменението на климата".

Миналия месец ЕС предложи 13 законодателни инициативи за намаляване на емисиите, за да постигне целта си да намали нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и да постигне климатична неутралност към средата на века.

Дневник