Столицата на провинция Кандахар, която е и родина на талибаните, е под контрола на движението. След седмици на сражения в района му местните власти потвърдиха, че те държат града след ожесточени сблъсъци късно снощи.

За падането на втория по големина град, с население над 600 хил. души, талибаните съобщиха още вчера след обяд, но те обичайно го правят, преди да са успели да превземат ключови обекти в провинциалните столици. Бойците обявиха, че успехът им в големите градове е знак, че афганистанците ги приветстват.

След новината за Херат, третия най-голям град в страната, снощи бойците овладяха още два освен Кандахар града - Лашкар Гах, център на провинция Хелманд, и Кала-е-Нау, център на провинция Бадгис, който талибаните успяха да задържат за кратко миналия месец.

Град Газни, който овладяха талибаните вчера през деня, също беше стратегически, защото се намира на магистралата между Кандахар и Кабул, на около 150 км от столицата.

Лашкар Гах е столицата на провинция Хелманд, дългогодишен център на американските и британските операции в Афганистан. Според източник на "Ал Джазира" от сферата на сигурността армията и правителството са напуснали града след сделка с талибаните. И в Газни управителят избяга вчера, а след това бе арестуван от силите на централното правителство.

Победата в Кандахар превръща вчерашния ден в най-успешния от началото на бързата офанзива на движението към големите градове, започнала едва в началото на миналата седмица. Двайсет години след като Съединените щати ги свалиха от власт, те си връщат обширни територии, докато американските войски се изтеглят, и отказват да продължат преговорите, с които се ангажираха миналата година, докато президентът Ашраф Гани е на власт в Кабул.

Тази сутрин правителството още контролираше летището на Кандахар, важен - освен заради него - и заради индустрията и земеделието си, както и заради близостта до Пакистан и значението си за търговията.


Снощи Съединените щати обявиха, че изпращат 3000 военни за евакуирането на по-голямата част от работещите в американското посолство в Кабул. Великобритания започва сходна операция, но с близо 600 военни. Военните ще бъдат изпратени от Пентагона до 48 часа. Междувременно ще бъдат организирани нови полети за евакуация на американци и британци. Според говорителя на Държавния департамент Нед Прайс ще бъдат разположени още американски войници около летището в Кабул.

Американското посолство в Кабул междувременно съобщи, че има сведения за извършени от талибаните военни престъпления - например убийството на предали се сили на афганистанското правителство.

Талибаните вече владеят 14 от 34 провинциални столици в страната и голяма част от близо 400 района. Преди два дни американското разузнаване допусна, че Кабул може да падне до 90 дни вместо 6 месеца, както се очакваше доскоро, но според някои американски медии такъв сценарий е допустим и в още пократък срок.

ООН предупреждава за пълна катастрофа при превземането на Кабул - град с население над 4.4 млн. души, където вече избягаха десетки хиляди афганистанци от други провинции в хода на рязката офанзива на талибаните.


Остава отворен въпросът какво може да направи афганистанското правителство оттук нататък.

Гани протегна ръка към лидерите на местните общности, които дълго бе игнонирал в опит да централизира властта. Той изрази подкрепа за формирането на проправителствени милиции на север - където талибаните традиционно не са силни и години наред нямаха добро присъствие на терен - и дори посети град Мазар-и-Шариф, който се очертава като център на следващии сражения.

Успехът на талибаните в Кандахар, Херат и Лашкар Гах съвпадна с няколко дни на срещи в Доха между представители на САЩ, Русия, Китай и Пакистан, както и на талибаните и афганистанските власти. От Доха дойде и новината, че президентът Гани е готов да споделя властта с талибаните. Според афганистанската телевизия "Ариана нюз" става дума за формиране на правителство, което включва и талибаните. За момента обаче ще е нужен друг президент в Кабул, за да може предложението да бъде разгледано от движението.

Дневник