Европейският съюз е готов да предостави допълнителни гранични служители за охрана и пари за справяне с мигрантския наплив по границата между Литва и Беларус, според проект за заключения от кризисната среща на министрите на вътрешните работи на ЕС, насрочена за сряда следобед.

На видеоконференция министрите ще обсъждат как да противодействат на целенасочения миграционен натиск от Минск към Литва и отчасти към Латвия и Полша, които също имат обща граница с Беларус. Очаква се министрите да осъдят Беларус за извършване на неприемлива агресия чрез изпращане на мигранти на границата с Лива агресия, се казва в проектодекларацията, видяна от Ройтерс.

Заседанието на кризисната група идва 24 часа след извънредната среща на външните министри от ЕС за ситуацията в Афганистан и рисковете от нова миграционна вълна към Европа.

ЕС обвинява Беларус, че използва нелегални мигранти, най-вече иракски граждани, но също и пришълци от Афганистан и Африка, като политическо оръжие в отговор на санкциите на ЕС, наложени на Минск.

Германският канцлер Ангела Меркел във вторник осъди начина, по който белоруският президент Александър Лукашенко се отнася с бежанците, като заяви, че Германия ще се консултира със своите европейски партньори за координиран отговор.

"Президентът Лукашенко използва бежанците, например от Ирак, по хибриден начин, за да подкопае сигурността, и разбира се, ние осъждаме това с най-силните възможни думи", каза Меркел на пресконференция с естонския премиер Кая Калас във вторник в Берлин.

ЕС обвинява Лукашенко, че използва бежанската криза, за да притисне Съюза да отмени санкциите, наложени на Беларус заради оспорваните президентски избори през август миналата година и отношението му към политическата опозиция.

"Ние си сътрудничим тясно с европейските партньори по всичко. Ще се опитаме да заемем обща позиция, защото този хибриден вид конфронтация, използвана от Беларус, е атака срещу всички нас в Европейския съюз", заяви Меркел.

Миналата седмица Европейската комисия даде на Литва 36.7 млн. евро спешна помощ за изграждане на лагери и изолационни съоръжения за мигрантите и за осигуряването им с медицинска помощ, храна, ваксини срещу COVID-19 и хигиенни комплекти. Брюксел гледа благосклонно и на започналото преграждане с телена ограда на 500 км от общата граница между Литва и Беларус. Украйна вече достави два тира с бодлива тел, като се очаква през септември да бъдат изпратени още две пратки.

Дневник