Талибаните се готвят да насочат Афганистан в правилна посока на развитие. Това заяви китайският външен министър Ван И в разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предаде ТАСС. Пекин също така призова движението да започне борба срещу терористичните групи на своя територия.

Това става броени часове след като талибаните предупредиха, че демокрацията няма почва в Афганистан и като емирство страната ще се управлява от Върховен съвет, доминиран от лидера им. В последните седмици взаимодействието на ислямистите с Пекин и Москва и идващите оттам коментари се превърнаха във водещия им източник на легитимност. В момента и западните държави открито допускат признаването на бъдещия режим.

Въпреки твърдението на талибаните за структурата на властта няма яснота за бъдещото правителство, а вчера бяха и първите протести срещу талибаните в град Джалалабад с убити и ранени след опит за издигане на националния флаг. Днес е националният празник на Ислямска република Афганистан (която талибаните искат да заменят с Ислямско емирство Афганистан) и не е известно дали ще се стигне до нови масови акции.

Не спира и потокът от данни за загинали на и около летището в Кабул, за които говорят представители и на НАТО, и на движението, чиито бойци са установили пунктове (или са завзели някога управлявани от американците) около летището и в други части на града. За поне 12 загинали разказва и телевизия "Ал Джазира", която доскоро имаше постоянно излъчващи камери от летището, преди талибаните да препречат пътя към него. За причината за смъртта им има разнопосочна информация.

Хиляди са се втурнали към гарата в последните дни от превземането на Кабул с надеждата да напуснат страната с евакуационните полети за чужденци и афганистанци, помагали на изтеглящата се водена от САЩ коалиция. Би Би Си цитира данни, според които талибаните в момента блокират пътя към летището дори на онези афганистанци, които имат визи. НАТО изрично предупреди вчера, че ще се допускат до летище "Хамид Карзай" хората с нужните документи и визи.

Подкрепа срещу контратерористични операции

Ван И обаче няма предвид политическата система на Афганистан, нито човешките права, с положителната си оценка. Той изтъкна, че талибаните са обещали "толерантно правителство" и борба срещу производството на наркотици, а това е "правилна стъпка".

"Това е обнадеждаващо изявление и се надяваме, че ще го подкрепят с конкретни действия", цитира ТАСС Ван за друго обещание - да не допускат територията на Афганистан да се използва за заплаха на други държави.
Китай се надява уйгурска екстремистка организация, действаща от Афганистан и бореща се за независим Синцзян (Източен Туркестан) да бъде смазана от режима на талибаните и заяви желанието си пред тях още миналия месец на среща, която засили международната им легитимност.

Държави, съседни или близки до Афганистан, междувременно продължават срещите и разговорите помежду си за изясняване на сегашната ситуация. Наскоро встъпилият в длъжност президент Ебрахим Раиси е разговарял в последните часове с колегите си от Русия и Китай, за да обсъдят "нуждата от подкрепа" за Афганистан след "отпътуването на чужденците". В прессъобщенията от всички тези разговори се забелязва призивът "всички страни" в Афганистан да работят за мир.

Дневник