Британският лекарствен регулатор одобри антителния коктейл, разработен от "Регенерон" (Regeneron) и "Рош" (La Roche) за лечение на COVID-19 в петък.

Регулаторът съобщи, че данните от клиничните изпитвания показват, че лекарството "Ронапрев" (Ronapreve) може да помогне за предотвратяване на инфекция, да се използва за симптоматично лечение на тежка инфекция с COVID-19, както и да намали вероятността от хоспитализация. Но не може да замести ваксинацията.

Новината идва на фона на увеличаване на пациентите с COVID-19 в болници като тази седмица те надхвърлиха 6100 - най-високото ниво от пет месеца.Две трети от хоспитализираните не са ваксинирани.

Ronapreve може да се приема чрез инжекция или инфузия. Той не позволява на вируса да навлезе в клетките на дихателната система. Препаратът е регистриран под името REGEN-COV в САЩ и беше използван при лечението на бившия американски президент Доналд Тръмп миналата година.

Медикаментът принадлежи към клас лекарства, наречени моноклонални антитела, които имитират естествените антитела, произвеждани от организма за борба с инфекциите.

Това е третата терапия в арсенала на Обединеното кралство в допълнение към генеричния стероиден дексаметазон и лекарството за артрит тоцилизумаб, продаван от "Рош" под търговските имена Actemra и RoActemra.

Ronapreve/REGEN-COV има спешно одобрение за лечение на COVID-19 в повече от 20 държави. През юни ЕС купи около 55 хил. дози от препарата, който все още очаква одобрение от европейския лекарствен регулатор.

Дневник