Гигантски червеи и междупланетни битки разтърсиха филмовия фестивал във Венеция днес, когато "Дюн", един от най-очакваните блокбастъри от години, най-накрая получи своята световна премиера.

Той доведе кавалкада от актьори от A-отбора на Холивуд на бляскавия остров Лидо във Венеция, заедно с фенове, окупиращи брега за пристигането на Тимъти Шаламе, Зендая, Оскар Айзък, Джош Бролин и Хавиер Бардем.

Базиран на забележителната научнофантастична литературна класика за воюващи кланове, които се борят за контрол над пустинна планета, филмът може да се похвали с бюджет от 165 милиона долара и обожавания от критиката канадски режисьор Дени Вилньов.

С излизането си със забавяне от една година поради пандемията, очакванията сред феновете станаха трескави.

„Това беше чест веднъж в живота за мен“, каза Шаламе пред репортери преди официалната премиера. "Надявам се, че ще успеем да направим втори, това би било мечта."

Чрез хитове като „Сикарио“ и „Първи контакт“ Вилньов се подреди до Кристофър Нолан като един от малкото режисьори, които могат да правят изключително сериозно кино. Преди това той доказа своята стойност пред феновете на научната фантастика с „Блейд Рънър 2049“, възхвалено продължение на класиката на Ридли Скот.

Пътят му обаче не е само цветя и рози. Вилньов се сблъска с Warner Bros. заради решението му да пусне филма на стрийминг платформа едновременно с кината.

На пресконференцията днес той помоли публиката да го гледа на големия екран.

"Той е мечтан, проектиран, заснет с мисълта за iMax", каза той. "Звукът и всичко останало - това е физическо изживяване, ние го проектирахме да бъде възможно най-завладяващо."

Но режисьорът каза, че най -трудният въпрос е другаде.

"Най -голямото предизвикателство при създаването на този филм беше да се справиш и да подчиниш косата на Тимъти. Тя е жива!", пошегува се Вилньов.

Развиващ се много хилядолетия в бъдещето, "Дюн" проследява битките на племена за контрол на "подправките", мощен ресурс, открит само на планетата Аракис, която също е заразена с гигантски червеи.

Трудът на автора Франк Хърбърт, "Дюн" е публикуван за първи път през 1965 г. и се превръща в шесттомна космическа опера с огромно влияние, не на последно място върху "Междузвездни войни".

Феновете отдавна възхваляват визионерското предсказание на книгата, предвиждаща дебати за глобалното затопляне и въздействието на технологиите.

„Авторът е изпреварил времето си, вече е бил загрижен за това накъде върви света“, каза Бардем, попитан за опасенията си за околната среда.

Въпреки готовата за този филм публика и ясния кинематографичен потенциал, предишните опити за филм по книгата са изключително трудни. Един от тях на култовия френско-чилийски режисьор Алехандро Йодоровски се разпада след четири години работа през 70-те години. Поредният опит на автора на ужасите Дейвид Линч през 80-те години се превръща в скъп провал, въпреки че все още има своите фенове. /БГНЕС, АФП