Във Великобритания осъдиха бивш студент да чете класическа литература от Чарлз Дикенс, Джейн Остин, Уилям Шекспир и Томас Харди. 21-годишният Бен Джон изтеглил почти 70 000 документа с расистко и хомофобско съдържание и инструкции за изработване на бомби и на косъм избегна ефективна присъда.

Джон трябва да се връща в съда на всеки четири месеца, за да бъде тестван върху познанията си върху класическата литература, обяви съдия Тимъти Спенсър. Той също е осъден условно на две години лишаване от свобода.

Джон е бил идентифициран като потенциален терорист след 18-ия си рожден ден и бил включен в програма за реформиране на екстремисти, но продължил да изтегля документи с крайнодясно съдържание, съобщава "Гардиън". Той също така претендирал, че е член на фашистко движение и написал писмо, в което нагнетявал омраза срещу хомосексуалните, имигрантите и либералите.

На 11 август той беше признат за "виновен" от съдебни заседатели за притежаване на информация, която вероятно би била полезна за организирането на терористичен акт. Според британското законодателство това престъпление предвижда максимална присъда от 15 години затвор.

Но съдията заключи, че престъплението му вероятно е било плод на "тийнейджърска глупост" и изолиран инцидент.

    "Вие сте самотен човек с малко, ако въобще имате истински приятели".

Той сподели, че Джон е "силно податлив" на вербуване от други лица, но изтъкна че едва ли ще причини вреда на някого.

След като накара Джон да обещае, че повече няма да разглежда екстремистко съдържание, съдията продължи с въпроси:

    "Чели ли сте Дикенс? Остин? Започнете с "Гордост и предразсъдъци" и "Повест за два града" на Дикенс. "Дванайсетата нощ" на Шекспир. Помислете и за Харди. Помислете и за Тролъп. На 4 януари ще ми кажете какво сте прочели и аз ще Ви изпитам над това. Ще Ви изпитам и ако реша, че ме лъжете, ще страдате."

След това той казал на адвоката на Джон - Хари Бентли, че на косъм се измъква от затвора. Визирайки откритите 67 788 документа в притежание на младежа, съдията заяви.

    "Това съдържание е отблъскващо за всеки нормално мислещ човек. Този материал е свързан до голяма степен с нацистката, фашистката и вдъхновената от Адолф Хитлер идеология. Но има и значително количество по-съвременен материал, в подкрепа на крайнодесния супремасизъм."

Бентли отбеляза, че прокуратурата не е доказала намерение от страна на Джон да организира терористична атака.

    "Той е бил млад мъж, който се е борил с емоциите. Той обаче очевидно е интелигентен млад мъж и сега разбира нещата по-добре. В никакъв случай не е загубена кауза и е способен да води нормален, общественополезен живот."

ClubZ