Почти месец след овладяването на столицата Кабул талибаните за пръв път посрещнаха външен министър на друга държава, без официално да са били признавани от нито една държава като управници на Афганистан.

Освен това Пакистан възобнови гражданските полети и според движението е възможно да го направи и Русия.

По-късно днес ООН започва международна конференция в опит да набере стотици милиони долари за хуманитарна помощ за Афганистан, тежко засегнат от редица кризи още преди идването на талибаните на власт. Отделни държави - сред тях Катар и Русия - се ангажираха с изпращането на самолети с помощи.

Чуждият първи дипломат, посрещнат от делегация на летището в Кабул, е катарският външен министър и вицепремиер шейх Мохамад бин Абдул Рахман Ал Тани. Сред хората, с които се срещна, бе премиерът молла Мохамад Хасан Ахунд, обозначен като терорист от ООН.

Катар е посредник в преговорите на талибаните и международната общност и в Доха пристигат един след друг западни и други политици. Миналата седмица там бе американският държавен секретар Антъни Блинкен, днес е френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. Катарският първи дипломат на свой ред започна миналата седмица дипломатическа обиколка след посещението на Блинкен - освен Русия и Турция той посети съседните на Афганистан Иран и Пакистан.

Досега обаче не бе се състояла среща на толкова високо ниво на афганистанска територия, откакто талибаните са на власт. Седмица преди нея имаше среща на ръководителя на пакистанското разузнаване в Кабул, още преди ислямистите да овладеят и последната размирна провинция в Афганистан.

"Приобщаващо правителство"

"Ал Джазира" цитира призивите на министъра за диалог, отправени както към талибаните, така и към други негови събеседници в страната - бившия президент Хамид Карзай и ръководителя на националния съвет за помирението Абдулла Абдулла (във вградения видеоклип от "Туитър" е срещата му с премиера).

Това става по-малко от седмица след като талибаните обявиха ново (временно) правителство, съставено само от собствените им редици, а не приобщаващо, както уверяваха, че ще направят, и без жени. Според телевизията включването на "целия спектър" на обществото във властта е било основна точка в дневния ред.

Западът, Русия и Китай, заедно с арабските страни (включително Катар) призоваваха за такъв представителен за всички интереси на Афганистан кабинет. Германия, САЩ и други, включително Русия, не скриха разочарованието си след обявяването на имената. Москва обяви, че няма да присъства на бъдещата церемония за смяната на властта в Афганистан, която талибаните впоследствие отмениха, за да не "пилеят ресурси и пари".

Попитан на пресконференция с френския си колега Льо Дриан дали е обсъждана възможността да бъде призната новата власт, той обясни, че приоритетът сега не е това, а взаимодействието с талибаните в името на възстановявавето на нормалността, уважението на човешките права, справянето с икономическите проблеми, връщането на посолствата в страната и други. Ал Тани добави, че поискал от временния афганистански премиер правата на жените да се спазват в страната, на фона на критики от ООН, че в отношението си към жените талибаните вече нарушават обещанията си и ги изключват от публичното пространство.

Възстановяване на полетите

Междувременно днес полет на пакистанската авиокомпания ПИА (PIA - Pakistan International Airlines) кацна днес на летището в Кабул. Това бе първият международен граждански с търговска цел от идването на власт на талибаните, пише "Франс прес", цитирана от БТА.

Турските авиолинии продават билети за Кабул от 7 септември, но първият се очаква да е на 1 октомври.

По-рано бяха подновени и вътрешните полети - един от първите признаци на икономическа нормализация за страната и нейното основно международно летище, което в края на август бе обсадено от хиляди афганистанци, искащи да напуснат Афганистан след завръщането на ислямисткото движение на власт, отбелязва АФП.

За първи път международен, но не с търговска цел пътнически полет бе изпълнен от Кабул в четвъртък миналата седмица. Той бе последван от друг, извършен от "Катар еъруейз". (Qatar Airways) в петък с 158 пътници на борда, включително американци, германци, канадци, французи, нидерландци, белгийци и маврицийци.

В края на август летището в Кабул беше сцена на хаос с хиляди афганистанци, които, уплашени от завръщането на талибаните, отчаяно се опитваха да се качат на самолети от гигантския въздушен мост, организиран от САЩ.

По-късно Катар и Турция поеха техническата подготовка за възстановяването на работата на летището.

Дневник