На извънреден брифинг в парламента ГЕРБ обвини "Военна полиция" в прикриване на убийство и поиска оставките на служебния военен министър Георги Панайотов и на директора на службата ген. Ивайло Сотиров.

Според депутатите Даниел Митов, Тома Биков и Христо Гаджев убийство е основната версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев от Военната полиция в Пловдив, който е намерен безжизнен на 19 юли в спално помещение на полигон Ново село. Досега една от основните версии бе самоубийство.

Тодор Манчев беше един от наказаните със забележка офицери от служба "Военна полиция" заради инцидента в село Чешнигирово през май, когато група български и американски военни по време на учение погрешка нахлу в цех на частно предприятие. След последваща проверка на инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната министър Георги Панайотов не е санкционирал Манчев, защото е преценил, че той не е извършил нарушения, се казваше в съобщението на Министерството на отбраната за смъртта му.

Според Христо Гаджев от изнесеното от "Съдебна медицина" днес фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу. Тази сутрин БНТ съобщи, че в началото на септември е имало ексхумацията на тялото на Тодор Манчев и е открит куршумът. Данните от нова експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата и именно това е причина разследващите да тръгнат по нова версия, че Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, което е прикрито като самоубийство. Медиата се позова на неназовани източници от военната полиция.

В ГЕРБ смятат, че случаят е еманация на работата на служебното правителство - разследването било формализирано, за да се осигурява комфорт на президента. "Тези хора не се спират пред нищо и са готови дори и да прикриват престъпление, за да може техният патрон кръстник да спечели втори президентски мандат", обяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Според него на следващите президентски избори на 14 ноември е важно Румен Радев да не бъде президент. Кандидатурата на Радев е подкрепяна от БСП и "Има такъв народ", ГЕРБ още не е излъчила кандидат за поста.

По думите на Тома Биков става въпрос за потресаващ скандал - прикриване на убийство от страна на разследващите, които са част от "Военна полиция". Според Даниел Митов е прикрито убийство, за да може Ивайло Сотиров да стане генерал. От партията искат Румен Радев да уволни Сотиров още днес.

ГЕРБ ще поиска анкетна комисия да разследва случая в следващия парламент, след като този не състави такава.

Дневник