Европейският съюз обмисля да запази представителството си в Афганистан като възможност за поддържане на контакт с талибаните. Това съобщи в Европейския парламент върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел във вторник.

Представителството може да работи на базата на делегацията на ЕС в Кабул, ако сигурността позволява и да служи като пункт за коордниция на европейските действия, след като държавите от ЕС затвориха посолствата си в афганистанската столица след превземането й от талибаните.

"Нямаме много възможности с талибаните освен да се ангажираме в разговори с тях. Това не значи да ги признаем", заяви Борел пред евродепутатите. Той каза, че ЕС има условия, сред които те да не изнасят тероризъм, да съблюдават върховенството на закона, свободата на медиите, човешките права, да позволи на желаещите да напуснат страната и да имат представително правителство.

Борел смята, че последното не е факт, тъй като излъченото от талибаните правителство "не е нито включващо, нито представително и в него има хора от санкционния списък на ООН".

Въпреки всичко ЕС ще продължава усилията да евакуира своите граждани и персонал, както и работилите за него и за страните членки афганистанци.

Борел повтори, че засега не се наблюдава засилена миграционна вълна към Европа, но каза, че тя ще последва неизбежно, макар да не е толкова голяма, колкото тази от сирийската гражданска война.

Първият дипломат на ЕС определи смяната на режима в Кабул като "трагедия за афганистанския народ, отстъпление за Запада и възможна промяна на международните отношения в света".

Дневник