Съдии от Районен съд - Шумен (РС) проведоха днес среща с прокурор Джесика Ким, Постоянен юридически съветник на Департамента по правосъдие на САЩ за България и Румъния и Марина Грейсън, Секретар по политико-икономическите въпроси на Посолството на САЩ в България, съобщиха от пресслужбата на Съда.

По време на срещата е била представена работата на отдела в България и са обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество, чрез организиране на програми и обучения.

В дискусията са обсъдени бъдещите проекти на Департамента на правосъдие на САЩ свързани с върховенството на закона.

Председателят на Районен съд – Шумен Мирослав Марков е представил актуалните предизвикателства на съдиите свързани с Единната информационна система на съдилищата, с кадровата обезпеченост, с взаимодействието с Висшия съдебен съвет и електронното правосъдие. В диалога за реформата на съдебната карта, за натовареността на съдиите са взели участие и съдиите Е. Ангелов, Д. Георгиева, Р. Георгиева, П. Николова, Ж. Марчева, Л. Григорова.

Срещата е в продължение на сътрудничеството между Посолството на САЩ в София и Районен съд -Шумен, Office of Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training (OPDAT) на Департамента по правосъдие към Посолството, добавиха от РС.

Джесика Ким е Постоянен юридически съветник на Департаментa по правосъдие на САЩ за България и Румъния. Тя е федерален прокурор с фокус върху публичната корупция и финансовите престъпления. Работата ѝ в България е свързана с подкрепа на правосъдния сектор за създаване на капацитет за борба с публичната корупция, прането на пари и организираната престъпност.

ШУМ.БГ