Политическият проект на бившите министри на икономиката и финансите, който бе официално потвърден вчера (16 септември), може да получи подкрепата на поне 8-9% от твърдо решилите да гласуват. Това сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч" сред извадка от 1017 души, направено между 8 и 15 септември.

Според данните на социологическата агенция формацията на Петков и Василев, чието име все още не е публично обявено, ще извади от парламента "Изправи се.БГ! Ние идваме!", тоест очакванията са коалицията около Мая Манолова да получи по-малко от 4% от гласовете.

Проучването на "Алфа Рисърч" сочи, че новата политическа формация би взела и от гласовете на "Има такъв народ", като на предстоящите на 14 ноември партията на Слави Трифонов от първа по резултат политическа сила може да се окаже дори трета или четвърта. Проектът на Петков и Василев ще се отрази и на "Демократична България", чийто процент получени гласове досега растеше, но новата формация "прекъсва възходящия тренд", смята "Алфа Рисърч".

Социологическата агенция изрично отбелязва, че установените нагласи са много условни, тъй като засега не са известни почти никакви детайли около проекта на Петков и Василев. Данните за останалите партии сочат, че първа политическа сила вече е коалицията ГЕРБ-СДС, следвани с разлика от около 4% от "Има такъв народ" и БСП, като процентът гласове за партията на Слави Трифонов и социалистическата партия е почти изравнен. Нагласите са четвърто по резултат да е обединението "Демократична България" с 13.2% от гласовете.

Дневник