Натискът над управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева расте, часове след разпространяването на независим доклад от Световната банка, в който се твърди, че тя и Симеон Дянков са повлияли върху данните за Китай в доклада Doing Business за 2018 г. Тя веднага обяви, че "фундаментално не е съгласна с твърденията и интерпретациите" в текста.

Говорителят на МВФ заяви днес, че Управителният съвет на фонда преглежда доклада, за който е уведомила борда в четвъртък. "Като част от обичайна процедура за подобни случаи, етичната комисия ще докладва ва борда", допълва Гери Райс, цитиран от "Ройтерс".

Засега няма официални реакции, а само коментари, но те идват от страни като Франция, Великобритания, Китай и Русия. Главният икономист на Световната банка по време на събитията около съставянето на доклада през 2017 г., обвини Георгиева в непочтеност. Освен това според Пол Ромър тя е "замазвала" притесненията му около един от най-прочутите доклади на институцията.

Докладът, в който се описват обвиненията към българката, е на авторитетна частна адвокатска кантора, която не се е занимавала със самите доклади, а с обстоятелствата около съставянето им и всички анализи и заключения в него са на авторите, не на Световната банка. Но текстът бе посочен като една от причините Doing Business да бъде закрит окончателно.


Ромер напусна поста през януари 2018 г. и получи Нобеловата награда по икономика през същата година. При оттеглянето си той публично изказа съмнениета си за "произволни" промени в методологията, довели до драстични промени в класирането на на някои държави и в частност на Чили. Намеса занижавала резултатите, докато на власт е била президентката социалист Мишел Башелет и ги повишавала при по-консервативния ѝ наследник Себастиан Пиньера, допълва Ромер.

В интервю за Агенция "Франс прес" икономистът казва, че тогавашното ръководство на Световната банка, включително настоящата директорка на МВФ, са били "непочтени". Той допълва, че не е знаел Георгиева да кара служителите да подобрят позицията на Китай в доклада, "но имах някои подозрения, че неща като това може би се случват".

Както е описано и в доклада, Кристалина Георгиева е работела по доклада в тясно сътрудничество със Симеон Дянков, потвърждава и тогавашният главен икономист на банката. Георгиева е отричала в интервюто за адвокатската кантора WilmerHale да е имало тясна координация с Дянков и да му е нареждала да извършва определени действия по доклада.

Симеон Дянков работеше за Световната банка, после бе министър в правителството на Бойко Борисов, след което се върна в институцията във Вашингтон. През март 2020 г. той напусна, а оплакванията на служители към него пред етичната комисия на Световната банка започват през юни.


"Тормозът, който те са описали в доклада беше реален", казва сега Пол Ромер. "В крайна сметка, не беше приятно да продължавам да докладвам на Кристалина. Така че излязох публично с обвиненията си, точно за да бъда уволнен."

Дневник