Британското правителство обещава да върне имперските мерни единици като възможност за търговците, които искат да ги използват. Тази стъпка е в списъка за възможна дерегулация след Брекзит, пише "Файненшъл таймс".

Връщането на тези мерни единици бе старо искане на поддръжниците на Брекзит, смятащи метричната система за наложена от Брюксел. Сега то се възприема като една от водещите ползи от изтеглянето на Великобритания от Европейския съюз според списъка, представен вчера от лорд Дейвид Фрост, министъра за Брекзит.

Връщането на печата на короната върху халбите в пъбовете, забранено от Брюксел, но описвано като част от британската същност, е друга стъпка, от която смятат да се възползват британските власти. Промените са част от усилията на правителството да намери "възможности след Брекзит" и ползи от дерегулацията в рамките на реформи в бизнеса и индустрията за повишаване на иновациите и икономическия растеж.

Правителството ще иска регулаторни реформи и в генното модифициране в земеделския сектор, контрола на медикаментите, работата с данни, регулациите на изкуствения интелект и финансовите услуги (но и например дигитализацията на документите).

Същевременно, докато някои експерти са предпазливи за ползите, бизнесът предупреждава, че специално при данните трябва да се внимава с дерегулациите, които ще попречат на безпрепятствения им поток между двете юрисдикции.

Дневник