Европейските външни министри все пак застанаха зад Франция по време на срещата си в Ню Йорк в солидарност, след като сделка за 31 млрд. евро бе провалена от нов пакт за сигурността между Австралия, Великобритания и Съединените щати.

След заседание в Ню Йорк преди Общото събрание на ООН върховният представител на ЕС в сигурността и външната политика Жозеп Борел обяви, че 27-те държави в блока "ясно са изразили солидарността си" с Франция след среща при закрити врати и че обявеното от трите страни е било "изненада".

След сключването на пакта AUKUS (съкращението е от имената на трите държави на английски), на практика целящ сдържане на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, Австралия отмени договор за доставка на подводници от Франция, тъй като ще получи други, с ядрено задвижване, с британска и американска помощ.

"Америка се завърна?"

AUKUS предизвика дебати и в Европа, тъй като бе обявен часове преди представянето на стратегията на ЕС за справяне със заплахите в Индо-Тихоокеанския регион. Вчера Борел обяви, цитиран от "Ройтерс", че са нужни "повече сътрудничество, повече координация, по-малко фрагментация", за да е стабилен и мирен регионът.

Париж изрази недвусмислено гнева си, като отзова посланиците си от Съединените щати и Австралия и отмени среща на министрите на отбраната на Франция и Великобритания. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обяви миналата седмица, че съюзниците са забили "нож в гърба" на Франция. Страната дори поиска освен солидарност на думи евросъюзът да спре преговорите за свободна търговия с Австралия.

В Ню Йорк Льо Дриан обясни, че последните събития говорят за "криза на доверието", защото "ние сме съюзници, ние говорим, а не крием различни изкусни стратегии". Първият дипломат повтори изразеното преди дни мнение, че американският президент Джо Байдън продължава линията на предшественика си Доналд Тръмп с "едностранчивостта, непредсказуемостта, бруталността и неуважението към партньора". Говорителят на Белия Дом Джен Саки настоя, че предстои Байдън да потвърди "ангажимента за работа с един от най-старите и близки партньори".

От европейско име повече въпроси към Съединените щати повдигна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той изрази недоумението си от тихоокеанския пакт и го определи като решение, отслабващо трансатлантическия съюз. Мишел илюстрира неспособността си да разбере решението с думите на Байдън, заяви, че "Америка се завърна", след като победи Тръмп.

    "Защо? Защото с новата администрация на Джо Байдън Америка се завърна. Това беше историческото послание, изпратено от новата администрация, а сега имаме въпроси. Какво означава - Америка се завърна? Америка в Америка ли се завърна, или някъде другаде? Не знаем."

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Дневник