Двамата водещи членове на Сенатската комисия по международни отношения в американския Конгрес призоваха в писмо президента Джо Байдън "да осигури пълна отчетност" по случая с твърденията, че Световната банка е манипулирала данни за един от най-прочутите си годишни доклади и че с това вероятно е свързана Кристалина Георгиева, сегашният управляващ директор на МВФ.

Това са председателят - демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, който е най-високопоставеният републиканец в комисията. Двамата са автори и на позицията от март тази година, свързана с началото на предизборната кампания в България, която фактически продължава досега, тъй като не успява да произведе редовно избрано правителство. Тогава те директно посочиха правителството на Бойко Борисов за отговорно за корупцията и пристрастните на управлението му медии.

Сега Менеднес и Риш призовават държавния глава на САЩ да инструктира министерството на финансите "да направи своята ревизия (due diligence) възможно най-скоро и, ако е необходимо, да осигури поемането на пълна отговорност" от евентуалните нарушители.

Писмото на Менендес и Риш до президента Байдън
Те посочват, че Георгиева не е представила никакви доказателства, оспорващи заключенията в доклада, и призовават нея, Световната банка и МВФ да осигурят "незабавна и пълна прозрачност и сътрудничество" в проверката на случилото се.


Кристалина Георгиева категорично отказва да приеме заключенията на частния доклад за процеса около съставянето на Doing Business през 2018 и 2020 г. Според нея заключенията на авторите от адвокатската кантора, наета от Световната банка, са фалшиви и неверни.

В понеделник с нея във Вашингтон се срещна и зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който публикува след това три снимки с нея и коментар: Винаги е добре да се срещам с Кристалина Георгиева. Обсъждахме глобалната икономика, МВФ показа реално лидерство с решението за специалните права за тираж и сега работим по това да насочим тези средства към развиващите се държави. Сравнихме и позиции по програмите си за подкрепа за Украйна"

Досега финансовото министерство във Вашингтон, контролиращо доминиращи дялове от гласовете в двете световни организации, не е коментирало почти нищо около случая, освен че проверява отправените обвинения. Говорителката Александра Ламана отказа да коментира репортаж на Bloomberg, в който се твърди, че министърката Джанет Йелън е отказвала да приеме позвънявания от Кристалина Георгиева след избухването на спора преди 10 дни. Личният говорител на Георгиева също не коментира публикацията.


Менендес и Риш наричат в писмото си обвиненията "много тревожни" и призовават данните на МВФ и Световната банка да не подлежат на съмнение. Но в текста си те не призовават Георгиева да подаде оставка.

"Сериозността на твърденията, че г-жа Георгиева би рискувала почтеността на данните и на Световната банка, за да удовлетвори китайското правителство, са много сериозни", пишат още двамата сенатори в писмото си с дата 22 септември.

"Все още са неизвестни последиците от тези твърдения, може да се отразят на силата и репутацията на нашите международни финансови институции и системата от Бретън Ууд. Но със сигурност те няма да са добри."

Сенаторите напомнят, че докладът Doing Business, който Световната банка окончателно прекрати, се използва от американски институции за разпределяне на международна помощ.

Дневник