"Търсят се смешни изображения на диви животни! Посланието ни е да запазим дивата природа. Какъв по-добър начин от силата на хумора?"

Роден от страстта към неопитоменото животинско царство и десетилетия живот и работа в Източна Африка, The Comedy Wildlife Photography Awards започва началото си скромно през 2015 г. като фотографски конкурс.

От тогава, ръководен от своите основатели, фотографите Пол Джойнсън-Хикс и Том Сълам, той се превръща в световнопопулярна надпревара, която радва милиони хора и в чиято основа е мисията да съхраним богатствата на природата.

"Безплатният конкурс е отворен за професионални и начинаещи фотографи и запечатва веселието и уникалността на нашия природен свят, алармирайки какво трябва да направим, за да го защитим.

    От изненадана видра до "псуваща" костенурка, снимките на Comedy Wildlife Photography Awards надхвърлят културите и възрастта, за да предизвикат усмивка на лицето на всеки", обясняват създателите му.

Победителите тази година, ще бъдат обявени на 21 октомври, затова организатори и жури избраха финалистите, които показват най-голямото разнообразие от животни в историята на конкурса.

Четиридесет и две единични изображения, портфолио и видеоклипове бяха обявени в краткия списък.

От "кикотещо се" бебе тюленче, намусена птица, до тигър, който сякаш вдига дънер, гледането и насладата остават за нас. Заснемането на това поведение на животните изисква освен технически умения и силно търпение, като на някои фотографи се налага да следят животните в продължение на години, за да спечелят доверието им.

    "Бяхме претоварени с броя и качеството на участниците, които получихме тази година, след като над 7000 снимки бяха изпратени от всяко кътче на света", каза съоснователят на наградите Пол Джойнсън-Хикс.

    "Беше трудно, особено предвид обстоятелствата около пандемията. Огромният брой изображения, които получаваме всяка година, илюстрира възхитата ни и напомня, че дивата природа наистина е невероятна и весела, а ние трябва да направим всичко възможно, за да я защитим."

Тази година 10% от общите нетни приходи ще отидат за подпомагане на Save Wild Orangutans. Тази инициатива помага за опазването на дивите орангутани в и около националния парк "Gunung Palung" в Борнео.

Дир.бг