Във второ поредно заседание от общо четири последователни на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма издигнати номинации за нов председател на Върховния касационен съд, който да наследи Лозан Панов на поста. Това докладва представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. По процедура остават още 2 поредни заседания на пленума, на които може да бъдат издигани кандидатури. Миналата седмица предложения също нямаше.

Право да номинират кандидати имат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като мнозинството (6 от тях) са избрани от квотата на Народното събрание, а 4-ма са избрани от съдии. Колегията може да излъчи общо трима кандидати за поста.

Предложения за номинации може да направят пленумът на Върховния касационен съд и пленумът на Върховния административен съд. Право да издигне кандидат има и министърът на правосъдието Янаки Стоилов, а той вече даде заявка, че може да го направи, но това няма да е "самоцел".

Междувременно председателят на ВКС Лозан Панов бе издигнат от инициативен комитет за кандидат за държавен глава. В момента Панов е в неплатен отпуск до изборите, а мандатът му начело на ВКС изтича на 10 февруари.

Дневник