С пореден среднощен указ турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени заместник-управителите на турската централна банка и член на Съвета по парична политика на банката.

С обнародването на решението в Държавния вестник са отстранени заместник-управителите проф. д-р Семих Тюмен и д-р Угур Намък Кючук и членовете на Съвета по парична политика на банката проф. д-р Абдуллах Яваш.

Това следва публикации в турски и международни медии за напрежение между Ердоган и управителя на банката Шахап Кавджъоглу, назначен през март, след като предшественикът му искаше да вдига водещите лихви в труден момент за турската икономика. Снощи имаше и среща между Ердоган и Кавджъоглу, на която са обсъждани промените.

Анкара отрече твърденията, че банката е предизвикала гнева на президента със забавянето до миналия месец на понижаването на водещата лихва (което бе неочаквано сред анализаторите).
С новата вълна промени в турската централна банка Ердоган отново утвърждава намерението си да упражнява пряко влияние върху панела, който изготвя монетарните политики на страната. Тенденцията се наблюдава от пазарите с безпокойство, особено в момент на продължаваща инфлация и рекорди в цените на основни стоки. Ердоган твърдо предпочита фискалните стимули дори в подобни ситуации и в търсенето им уволни трима управители на централната банка само за две години и половина.

След изненадващо намаляване на лихвите

Ердоган е привърженик на теорията, че инфлацията в Турция е свързана с увеличаването на лихвените проценти, а не обратното, както смятат повечето икономисти. Той иска лихвите да бъдат сваляни и да се даде възможност на турската икономика за още достъп до евтини кредити, а с това да се върне към растеж.

Поредната му намеса в паричната политика обаче потопи лирата до рекордно ниски стойности. За пръв път днес тя се продаваше за 9.19 за долар - дъно за турската валута, което бележи 1% спад спрямо предишния ден (след това върна малка част от стойността си до 9.13). "Ройтерс" отбелязва, че от началото на годината лирата е загубила 19% от стойността си.

"Ройтерс" пише, че уволнените са били противници на конкретни подкрепяни от президента политики, например на продажбата на валутни резерви за подкрепа на лирата (възлизаща на милиарди долари).

Специално Кючук (предупреждавал, че ако лихвата не се повиши сега, ще трябва да стане по-драстично в бъдеще) е цитиран от източник на "Ройтерс" с думи, изречени пред съвета за монетарна политика и "все още помнено" в банката: "Стабилността на лирата, репутацията и ценовата стабилност, които вървят с тях, са предварително условие за икономически растеж и развитие на базата на производителност. Растеж, предоставен с други средства, няма да е траен."

Само Кючук гласувал против намаляването на лихвата миналия месец, казват за "Блумбърг" източници, запознати с обсъжданията. Яваш не гласувал, тъй като се е разболял от COVID-19 в САЩ.

Дневник