Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди днес решението на районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора да откаже регистрацията на кандидатдепутатската листа на "Демократична България" за парламентарните избори на 14 ноември. По-късно от изборната комисия аргументираха решението си с това, че употребата на електронен подпис в този случай противоречи на Изборния кодекс. По думите на говорителя на комисията Росица Матева документите са били подписани с електронен подпис, но не са подадени по електронен път, а са внесени на хартиен носител. Според нея електронен подпис може да се използва само в случаите, когато избирателите заявяват подкрепата си за определна партия или коалиция в подписка за участие в избори.

Причината за отказа на РИК Стара Загора да регистрира кандидатската листа на "Демократична България" бе липсата на собственоръчно подписано пълномощно от представляващите обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както изисква Изборният кодекс. Вместо това върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронен подпис. В решението на комисията се посочва, че водачът Атанас Славов е бил поканен да завери документите, но той е обявил, че не е необходимо. След това юристът от "Демократична България" Надежда Йорданова е изпратила по мейл допълнителни документи, но адресът не бил посоченият за официален от обединението. Накрая Магдалена Овчарова от "Демократична България" е занесла флаш памет с документи, но в 18.02 часа.

"Демократична България" обжалва пред ЦИК решението на РИК Стара Загора с аргументите, че в акта на Районната избирателна комисия са посочени неверни твърдения, както и редица незаконни действия.

Обединението ще може да обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок. Ако жалбата бъде отхвърлена или съдът не се произнесе навреме, това би означавало, че "Демократична България" остава без кандидатдепутатска листа в Стара Загора, водач на която трябваше да бъде юристът и преподавател в Софийския университет Атанас Славов.

След решението на ЦИК от "Демократична България" изпратиха съобщение до медиите, в което твърдят, че Централната избирателна комисия се готви да осакати още повече участието на обединението в изборите за 47-о Народно събрание.

"След отказа за регистрация на листата на "Демократична България" в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК (Красимир Ципов от ГЕРБ, бел.ред.) да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис. Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу "Демократична България". Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. "Демократична България" ще търси възстановяването на справедливостта в съда", пише в писмото до медиите.

От ЦИК отхвърлиха твърденията в разпространеното до медиите съобщение от "Демократична България" и уточниха, че по предложение на техен член комисията е взела решение да се извърши проверка и да се изисква информация от всички 31 избирателни района в страната за това колко партии и коалиции са подали документи чрез електронен подпис. Матева подчерта, че комисията ще вземе решение по въпроса едва след като се запознае с преписките от районните комисии.

Дневник