Европейският лекарствен регулатор съобщи, че започва преглед в реално време на данните от клиничните изпитвания на антителна терапия срещу COVID-19, разработена от компанията "Астра Зенека", съобщи Ройтерс. Това става седмица, след като тя подаде документи за спешно одобрение от властите на САЩ.


Решението за започване на оценката от комисията по хуманни лекарства към Европейската агенция по лекарствата (EMA) се основава на ранни резултати от клинични проучвания, се казва в изявление на регулатора, без да се уточнява кога се очаква заключение.

Лекарството, намалява рисковете от тежко протичане и смърт, когато се прилага като лечение през първата седмица от появата на симптомите. То има профилактично действие и при неинфектирани.

"ЕМА ще оценява данните за качеството, безопасността и ефективността на лекарството, когато те станат достъпни", каза регулаторът и добави, че текущият преглед ще продължи, докато "Астра Зенека" не подаде официално заявление за одобрение.

Лекарствената агенция на ЕС проучва още няколко препарата, които предлагат лечение на COVID-19 чрез коктейл от антитела, заключения по които се очакват преди края на годината.

Днневник