Новата вълна на коронавируса все повече застигат децата, но здравните власти казват, че училищата ще затварят последни.

"Карантинираните учители са 1.6% от всички, учениците 1.5%. Имаме задържане на едно ниво през последните седмици. В различните общини имаме различна степен на заболяемост.", обясни образователният министър пред Нова тв Николай Денков.

Затова, разговорите със здравните власти, идеята е да е на ниво община, защото там където е ниска заболяемостта, да не се затварят училищата.

"Министерството мисли и за образованието, и за здравето. Истината е, че трябва да намерим баланса между едното и другото. Това, че се увеличава заболяемостта при децата не е само в България.", обясни той и допълни, че в целия свят стои въпроса къде е баланса - максимално отворени училища и минимален риск към деца и учители.

Според него, локалният подход позволява да се вземат мерки, където има проблем и да остане отворено където няма проблем.

Министърът коментира и идеята за задължителна ваксинация при учителите. По думите му не навсякъде има единно решение по този въпрос. В момента 36% от учителите са ваксинирани. Близо 4% са ваксинираните ученици в гимназиален етап. Денков бе категоричен, че не би поискал задължителна ваксинация за преподавателите.

Той коментира, че е възможен изход да се влиза със "зелен сертификат", но това решение зависи от здравното министерство.

"Вървим към "зелен сертификат" или ограничение към обществените институции.", заяви образователният министър.

Сега задължителни са маските и да се дефинира по-точно кога ще се затварят училищата. За момента няма желание към масовото тестове. Има желание, където има болно дете, да се тества паралелката, допълни той.

Дир.бг