На този етап не се налага пълно затваряне, заяви пред БНТ здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Днес, след разширен съвет по епидемиология, ще се реши какви нови противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса ще бъдат наложени за цялата страна. С предстоящата заповед ще бъдат уеднаквени рестрикциите, които до този момент налагаха директорите на регионалните здравни инспекции.

Кацаров отново повтори, че ситуацията е изключително сериозна. В болниците в страната е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла за COVID болни, а на среща в министерството днес директорите на Спешна помощ и столичното РЗИ ще обяснят за координацията помежду си заради разкарван между болници пациент. Засега плановите операции няма да бъдат спирани, като Кацаров определи това като крайна мярка.
"От 1 ноември 2020 в болници в страната са постъпили над 150 хил. души с COVID-19, от тях над 20 хил. са починали, всеки седми е починал", съобщи Кацаров.

Юристите на министерството разглеждат вариант неваксинираните да си плащат лечението, информира още той.

Министърът призова политическите партии към коректност. "Знам, че са в предизборна кампания, но се намираме в много тежка ситуация и да се съобразяват, животът е по-важен от политиката", каза той.

Дневник