Цените на строителните материали са се повишили между 30% и 100% от началото на пандемията, а изпълнителите на обекти по договори с държавата нямат възможност да калкулират това. По тази причина браншовата им организация е поискала среща с премиера Стефан Янев, обяви пред БНР Любомир Качамаков, председател на Областното представителство - София на Камарата на строителите в България, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия.

Обясни, че за разлика от строителите на жилища, които залагат такива условия в договорите си с клиентите, това е невъзможно по договорите за изпълнение на проекти, по които контрагент е държавата. Даде пример с обектите, съфинансирани от ЕС, при които отнема години процедурата от избора на строител до реалното започване на изпълнението. Договорът е сключен миналата година, а изпълнението заради административните процедури ще започне след две. За това време цените на материалите са се променили много в конкретния случай, обясни Качамаков.

В България липсват механизми за индексация на договорени вече цени.

Любомир Качамаков

Допълни, че в старите страни от общността този въпрос е нормативно уреден отдавна, а в други като Румъния, има постановление на правителството от лятото, което позволява ценови корекции и при подписани вече договори. Обясни, че за бъдещи проекти очевидно трябва да се напише методика за индексация, но по-голям е проблемът със завареното положение.

В допълнение на този проблем все повече строители търсят реализация в чужбина заради по-доброто заплащане, каза Качамаков.

Дневник