Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи предупреждение към Полша, че решението на нейния конституционен съд, което отхвърли върховенството на европейското право над националното, ще бъде санкционирано.

В дебат в Европейския парламент във вторник, Фон дер Лайен заяви, че е "дълбоко разтревожена" от подлагането под съмнение на основанията на ЕС, на европейското единство и на общия правен ред в ЕС и че се чувства "задължена да защити правата на европейците, които живеят в Полша".

Дебатът се проведе с участието на полския премиер Матеуш Моравецки, който по примера на унгарския си колега Виктор Орбан, пристигна в Страсбург, за да защити аргументите на съда, който се произнесе по негово питане. Полският Конституционен трибунал постанови миналата седмица, че части от правото на ЕС са несъвместими с полската конституция, пораждайки опасения, че Полша в крайна сметка може да напусне съюза.

Европейските аргументи

Председателят на Еврокомисията призна, че въпреки опитите на Брюксел, ситуацията с върховенството на закона в Полша се влошава и "кулминира в последното решение на конституционния съд". Тя посочи, че решението "подлага под съмнение основите на ЕС, на нашето единство и на общия правен ред в ЕС".

Акцент

"Не можем да позволим общите ни ценности да се поставят под риск", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че решението на полския съд, подкопава независимостта на съдебната власт, "а без независими съдии, хората имат по-малка защита и правата им са застрашени". Тя каза, че решението е взето от Конституционния трибунал, който Комисията не смята за независим и законен и води санкцииони процедури срещу него.

Фон дер Лайен напомни, че бившият президент Лех Качински, който е брат на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, е подписал Лисабонския договор, "потвърждавайки привързаността на Полша към европейските ценности". Председателят на Еврокомисията дори се върна до приемането на централна и източна Европа, за да заяви, че решението на полския съд подлага под въпрос причините, за влизането им в ЕС - присъеднияването към обществата на свободните хора и демокрацията.

Възможните санкции

Като напомни, че Еврокомисията все още продължава на анализа на полското решение, взето на 8 октомври, Фон дер Лайен не скри, че се избира между три възможности: нова наказателна процедура, задействане на механизма, обвързващ европейското финансиране със законността и процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор. Първите два инструмента предвиждат финансови санкции, докато последният може да доведе да отнемането на правото на глас на Полша в Съвета.

Фон дер Лайен повдигна завесата върху евентуални правни аргументи на Комисията да поиска замразяване или отнемане на европейско финансиране по неизползвания досега механизъм за обвързване на върховенството на закона с достъпа до европейско финансиране. Тя каза, че до 210 млрд. евро, предназначени за Полша в бюджета до 2027 г., може да се обект на искане за спиране, тъй като като "това са пари на европейския данъкоплатец". Варшава е най-големият получател на средства от европейския бюджет в ЕС.

Европейската комисия започна процедура по чл.7 срещу Полша през 2017 г., но тя не е напреднала съществено поради липсата на единодушие в Съвета, където Унгария обяви, че ще бъде настраната на Варшава, независимо от обстоятелствата. В същото време Фон дер Лайен описа процедурата като най-силното оръжие, с което Брюксел разполага, тъй като при успех, би лишила Полша от права като член на ЕС.

Обясненията на Полша

Полският премиер Моравецки заяви, че Варшава е готова на диалог с ЕС, но че не би приела "централизъм" от Брюксел или "наказание от богатите страни срещу бедните, които още се борят с последците от комунизма".

Моравецки защити решението на Конституционния трибунал, като същевременно обвини евроинституциите, че си присвояват правомощия, каквито не са им дадени. Премиерът заяви, че докато правото на ЕС има предимство пред националното, това не засяга конституционните въпроси и че полската конституция остава върховният закон в страната. Моравецки предупреди, че отмяната на решението ще доведе до правен хаос в Полша, където "милиони присъди, издадени от съдилищата ще могат да бъдат обжалвани".

"Ние не сме съгласни ЕС да бъде управляван от Брюксел, който да нарежда на държавите като на провинци какво да правят", заяви премиерът.

Като подчерта, че "върховенството на правото се разбира по различни начини", Моравецки пространно разви тезата, че ЕС не е държава и че страните членки остават суверенни и именно те решават какви да са правомощията на евроинституциите. Той ги посъветва да търсят решения срещу многобройните кризи, като скока на енергийните цени, миграционния наплив, инфлацията, "руската агресия в източна Европа", външните заплахи и неравностойното третиране на държавите членки. Според него "гражданите очакват да решаваме кризите, а не да се сочим с пръст един друг".

"Полша ще остане член на ЕС, но това не означава, че нямаме тревоги за неговото бъдеще", заяви Моравецки, подчертавайки, че 58% от поляците подкрепят членството.

Депутатският отговор

Полската теза получи симпатии само на крайната десница и на консерваторите, където членуват членовете на управляващата "Право и справедливост". Останалите парламентарни групи призоваха Еврокомисията да действа решително.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер дори обвини Варшава, че върши работата на Путин, "който иска слаба и разделена Европа".

"Трябва да играем по правилата. Националните конституции са важни, но начинът, по който работи европейската общост е по-важна", каза той, добавяйки, че Германия също е трябвало да промени основния си закон, за да остане член ЕС.

Социалистите заявиха, че не биха желали Полша да напусне ЕС, но че страната явно има проблеми с принципите на демокрацията. "ЕС е сериозна организация, основана на върховенството на правото, което важи за всички", заяви лидерът на парламентарната група Ираче Гарсия-Перес. "Комисията е задължена да действа и без отлагане", добави тя.

Либералите от "Обнови Европа" поиска от Еврокомисията да отхвърли плана за възстановяване и устойчивост на Полша и да задейства механизма за блокиране на еврофондовете й.

"Не сте честен с полските граждани, министър-председателю и го знаете. Обяснете на предприемачите, че ще загубят фондовете, на земеделците - че ще се лишат от субсидиите и на студентите, че ще загубят "Еразъм", настоя Малик Азмани от името на групата.

Полското решение е "акака срещу същността на ЕС", според Зелените. Съпредседателят на групата Ска Келер заяви, че ситуацията е тест най-вече за Еврокомисията, която трябва да действа "силно и бързо" в защита на ЕС.

Дневник