Службата на европейския главен прокурор съобщи във вторник, че е назначила още четирима делегирани прокурори от България, които ще работят на място по разследвания, свързани с правомощията на европейската прокуратура.

Четиримата са част от допълнителните кандидати, които България трябваше да изпрати, след като през май европейският главен прокурор Лаура Кьовши отхвърли повечето предложени за работата заради резерви относно квалификацията им.

През септември Висшият съдебен съвет направи повторен избор, след като Кьовеши посети София, настоявайки да й бъдат предложени нови кандидати.

Европейската прокуратура засега отказа да съобщи имената на четиримата, както и на оставащите двама, които засега нямат одобрение за започване на работа. Изборът ще бъде обявен в следващите дни, заявиха от службата за "Дневник".

От там посочиха, че продължава работата на групата, която преценява кандидатите по оставащите двама от 10-членната българска квота, без да се ангажират кога ще има мнение за тяхната пригодност за работа.

През септември прокурорската квота на ВСС предложи заместник окръжните прокурори на Перник Анита Джамалова и на Кюстендил Ивайло Илиев, както и прокурорите от софийската прокуратура Анна Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков, за европейски делегирани прокурори. Шестата кандидатура е на съдията от Специализирания наказателен съд Елена Попова.

До момента Лауа Кьовеши е назначила 98 делегирани прокурори в 22-те европейски държави, които участват в европейската прокуратура. Най-много те са в Италия (15) и в Германия (11). Единствената държава, която не е предложила кандидати, е Словения. Първата операция на службата беше координирана от един от германските прокурори и беше свързана с неплащане на ДДС. Тя доведе до арест и обиск и в България във връзка с препродажба на луксозни автомобили.

Дневник