В Мозамбик десетилетното бракониерство дава превес на рядка генетична мутация, заради която все повече слонове се раждат без бивни.

Това се казва в публикувано от сп. "Сайънс" изследване от националния парк "Горонгоза". Според него генетично състояние, което преди това е било рядко срещано, започнало да се среща по-често, докато избиването на 90% слоновете заради бивните им (ценни за финансиране на гражданската война от 1977-1992 г.) ги направи застрашени от изчезване.

Проучването сочи, че преди войната 18.5% от женските са били с тази мутация - без бивни по рождение. Делът им е нараснал до 33% от началото на 90-те години.

Причината е, че по време на войната бракониерите не закачат слоновете без бивни, а с това се увеличава възможността те да се размножават и да предадат гена си на потомството.

Тъй като конкретната хромозома е опасна за мъжките - наследилите я не се развиват правилно в утробата - учените се опасяват и че е възможно да се родят по-малко слонове, а това може да забави възстановяването на популацията след войната (в момента са не повече от 700 в парка).

Смята се обаче, че в хода на възстановяването синдромът ще започне отново да се среща по-рядко.

Дневник