Указът, с който президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с Конституцията. Според основния закон министър може да бъде единствено български гражданин, а към момента на назначаването му Кирил Петков има и канадско гражданство. Това обяви днес с 11 гласа "за" Конституционният съд, а решението е подписано с особено мнение относно допустимостта от съдия Георги Ангелов.

До казуса се стигна през август, след като Конституционният съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуваха кабинета, е, че министърът на икономиката Кирил Петков има и канадско гражданство. С това според тях се нарушава конституционното изискване министрите да са само български граждани.

Очаква се съдът да публикува целия текст на решението си, в които все още не е известно дали се дава отговор на въпроса какво ще стане с актовете, които Петков е подписал като министър. Не е известно дали конституционните съдии ще направят уточнение за подписаните от него актове в своето решение.

Друга голяма въпросителна е как то ще се отрази на кампанията и на бъдещия изборен резултат на най-новия политически проект, както и на президента Румен Радев, който също е атакуван от противниците си по темата. Според последните данни на агенция "Галъп" (проведено в периода 10 - 17 октомври сред твърдо решилите да гласуват) "Продължаваме промяната" е трета политическа сила след БСП с 13.4%.

Междувременно и прокуратурата обяви, че проверява Петков заради подписаната от него декларация преди встъпването в длъжност, като ще изчака решението на Конституционния съд за по-нататъшна работа.

Кирил Петков многократно обясни, че за него волеизявлението му за отказ е краят на неговото канадско гражданство. Той се е отказал през април, близо месец преди да стане част от първото служебно правителство. Преди назначаването му като всички министри той попълва и декларация, в която едно от нещата е, че е български гражданин. Според официалните документи, получени от канадските власти през лятото, Кирил Петков е бил гражданин на Канада до 20 август.

Петков на два пъти поиска да бъде изслушан от Конституционния съд, последният път - денят преди заседанието на съда - във вторник, 26 октомври, но му бе отказано.

Позицията на президента до Конституционния съд е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, а ако бъде разгледано, искането да бъде отхвърлено като неоснователно.

Дневник