Европейските здравни власти препоръчаха на страните членки да започнат незабавно да поставят усилващи дози срещу COVID-19 на гражданите си над 40-годишна възраст, като в същото време предлагат бустерите и на всички останали над 18 г. и въведат ограничителни мерки.

Заради наближаващия празничен сезон, традиционно свързван със събирания, пазаруване и пътувания, които крият значителни допълнителни рискове за засилено предаване на силно заразния "Делта" вариант, мерките и ускоряването на ваксинирането трябва да започнат веднага, се казва в препоръка на европейската здравна агенция, разпространена в сряда. В противен случай може да се очаква пик на разпространението, хоспитализациите и смъртните случаи през декември и януари.

За държави с ниско ниво на ваксинация обаче от първостепенна важност е да увеличат броя на ваксинираните, заяви директорът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) Андреа Амон. Поставянето на бустери няма да помогне за обностната защита, ако общото ниво на ваксинирани е ниско, смята тя. България е последна по ниво на ваксинация срещу COVID-19 със само 29% от пълнолетното си население при 65.4% за ЕС и 76.5% сред възрастните. Под половината от населението в едва четири държави - България, Румъния, Словакия и Хърватия, е ваксинирано.

Досега европейската здравна агенция и агенцията по лекарствата препоръчваха бустери да се поставят само на особено уязвими хора, но бързо разпространяващият се "Делта" вариант налага промяна в тактиката, каза Амон.

Изследванията в реални условия в Израел показват, че бустерните дози увеличават защитата и по отношение на предаването на вируса, не само водят към намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи, каза началникът на отдела за ваксините на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) Марко Кавалиери.

Новата препоръка, издадена в сряда, казва, че подсилващата доза трябва да се поставя шест месеца след приключване на първоначалната ваксинация, но страните са свободни да го направят и по-рано. Италия вече обяви, че ще поставя бустерите пет месеца след втората доза ваксина срещу COVID-19, за да покрие повече хора.

Здравните експерти на ЕС са категорични, че одобрените в Европа пет ваксини са ефективни срещу всички варианти на вируса, включително "Делта", и затова не е необходимо бустерните дози засега да се адаптират. ЕС е одобрил като бустери ваксините на "Модерна" и на "Бионтех"/"Пфайзер" и в момента прави оценка за безопасността и ефикасността на ваксината на "Джонсън и Джонсън". За ваксинирани с "Астра Зенека" се препоръчва като усилваща доза да се постави иРНК ваксина, каза Кавалиери на брифинг в сряда.

Той добави, че медицинските данни показват, че поставянето на бустерна доза увеличава три пъти антителата и усилва броя на Т-клетките, получавани след курс от две ваксини. Това ще създаде достатъчно силна защита срещу вируса през целия студен сезон.

Запитана за задължителната ваксинация, която беше въведена в Австрия и се обмисля в Германия, Амон каза, че "задължителното ваксиниране не е магическо решение" и че то би увеличило обхвата на ваксинираните, но също така би настроило повече хора срещу ваксините и би довело до усилване на разделението в обществата. Тя призова националните власти да привлекат известни личности към убеждаването за ваксиниране, както и да изследват кои групи не желаят да се имунизират и защо. Специално внимание според нея трябва да се обърне на лекарите и сестрите, като се отговори на техните въпроси за ваксините, за да могат те да получат информацията, която им е необходима да препоръчват ваксиниране на пациентите си.

Европейската здравна агенция посъветва държавите от ЕС да обхванат възможно най-много неваксинирани, тъй като болниците се пълнят основно от тях. ECDC публикува три съвета към правителствата за справяне с епидемичните вълни през зимата:

  • Увеличаването на ваксинационното покритие във всички възрастови групи, но особено сред възрастните, уязвимите и здравните работници, трябва да са приоритет за здравните власти
  • Властите трябва спешно да преценят поставянето на бустерни дози на всички над 40-годишна възраст и могат да обмислят бустерна доза за всички над 18 г., шест месеца след приключване на първоначалната ваксинация
  • Въвеждане на нефармацевтични мерки сега, като се положат усилия да се обясни тяхната необходимост. Тъй като ваксинираните могат да се заразяват и да предават инфекцията в контекста на силно заразния вариант "Делта", тези мерки трябва да се въведат и възстановят дори в държави с висока степен на ваксинация

Амон посочи, че е необходимо да се върне носенето на маски на закрито, спазването на дистанция и лична хигиена, да се препоръча работа от вкъщи, да се увеличат превозните средства в градския транспорт, за да се избегне препълването им, както и да се ограничат събиранията и социалните контакти. Директорът на ECDC се изказа резервирано към задължителното носене на маски на открито, като каза, че спазването на дистанция е по-ефективна мярка за открити пространства.

"Ако ситуацията не се подобри, тези мерки ще трябва да се прилагат и през коледните празници", добави директорът на ECDC.

Според ECDC увеличаването на случаите на COVID-19 и на хоспитализациите се дължи основно на недостатъчния обхват на ваксиниране и отмяната на нефармацевтичните мерки като носене на маски, спазване на дистанции и ограничаване на събиранията. Високата трансмисивност на варианта "Делта", който е 60% по-лесно предаваем от оригиналния вариант на коронавируса, противодейства на намаляването на предаването, постигнато от сегашното ваксиниране, се казва в позиция на здравната агенция на ЕС.

Въпреки това ваксинацията продължава успешно да предотвратява смъртните случаи, намалява хоспитализациите и предаването, което е видимо от данните за хоспитализации и смъртните случаи, каза Амон като обясни, че те са значително по-малко, отколкото при предишни вълни в държави с високо ваксинационно покритие. Според оценката на риска на здравната агенция държави с под 80% ваксинирано население не могат да управляват епидемията без допълнителнителни мерки. Управлението на риска от разпространението на инфекцията може да се разглежда при поне 60-70% ваксинирани, но дори и при тях трябва да се въведат известни ограничения.

Дневник