Още една страхотна година за милиардерите по света след звездната 2020 г., когато те добавиха близо 1-9 трлн. долара към богатството си. Купонът продължи и през 2021 г., когато над 2600 милиардери по света станаха по-богати с общо 1.6 трлн. долара", съобщи американското списание "Форбс". Сред тях авторите му за пръв път поставят и братята Кирил и Георги Домусчиеви, след като в края на ноември оцениха личното им богатство на поне 4.2 млрд. долара. (списанието не отчита родения в България съосновател на Robinhood Markets Влад Тенев като българин).

"Форбс" посочва и влизането за пръв път в списъка на двамата собственици на естонския стартъп за трансгранични плащания Wise, но разликата е, че те са забогатели след излизането на Лондонската фондова борса. Кирил Домусчиев заяви пред списанието, че не вярва в листването на бизнеса, защото го оценява като вид хазарт. "Много сме уверени в това, което вършим. Всичко, до което сме се докоснали от 2000 г. насам, расте много бързо", каза той преди няколко седмици пред изданието.

Сега авторите на оценката твърдят, че към миналия петък благосъстоянието на милиардерите по света е скочило за година от 12 на 13.6 трилиона долара.

Водещи са американците с 945 млрд. долара, особено след като индексът S&P 500 на Уолстрийт скочи с 21%, а технологичният Nasdaq - с 50%.

Един-единствен сред тях изпъква - Илон Мъск е добавил смайващите 110 млрд. долара към богатството си през миналата година и е добавил още толкова през тази. От 156 млрд. долара в началото на 2021 г. сега той притежава 266 млрд. долара. Две компании имат заслуга за това - SpaceX и увеличаването с 44% на капиталовата оценка на Tesla. Той за известно време дори прекоси границата от 300 млрд. долара и днес остава най-богатият човек на планетата с повече от 70 млрд. долара пред Джеф Безос (той е забогатял със само 6 млрд. долара тази година. Други от технологичния сектор също се представиха солидно:

  •     Лари Пейдж (Google) +$44 млрд.
  •     Сергей Брин (Google) +$42 млрд.
  •     Лари Елисън (Oracle) +$32 млрд.
  •     Стив Балмър (Microsoft) +$27 млрд.


Втората най-успешна група са индийците, добавили общо 210 млрд. долара към богатството си, включително защото индексът BSE SENSEX на местната борса се повиши с 21%. Сред тях е вторият най-успешен богаташ на годината - Гаутам Адани добави 51 млрд. долара заради това, че ключови компании от неговата Adani Group повишиха оценката си с повече от 320%.


Но като увеличение в проценти недостижима е родената в Русия Татяна Бакалчук. Основател на платформата за електронна търговия Wildberries, тя увеличи богатството си с повече от 1000 процента. Руските олигарси и богаташи са добавили 145 млрд. долара, като водещ сред тях е Павел Дуров, създадетелят на приложението за съобщения Telegram.

Китайските милиардери, които бяха водещи миналата година, сега са слезли на четвърто място, когато става дума за измерване на състоянието им в долари. Те са станали само 4% по-богати (след ръст от 60% миналата година), основно заради натиска на правителството срещу частния сектор, ИТ индустрията и проблемите в имотния сектор. Някои дори са изгубили милиарди. И то доста. Джак Ма се е разделил с 21 млрд. долара, а Колин Хуан - с 43 млрд. долара.

Като цяло богатството на милиардерите се е увеличило в 40 държави по света и е намаляло в 30, изчисляват от "Форбс".

Дневник